Merhabalar!

Bu sayıda “Bluetooth nedir, nasıl çalışır?” sorularının cevabını bulmaya çalışacağız. Öncelikle Bluetooth’un tarihçesinden bahsedelim. Bluetooth, adını 10.yy‘da yaşamış, insanların iletişim kurmalarına yardım etme yeteneğiyle meşhur bir Danimarka kralı olan Harald Bluetooth’dan almıştır. Bluetooth ilk olarak 1994 yılında Ericsson tarafından cep telefonları ile diğer cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Bluetooth için bir tanım yapmak gerekirse; Bluetooth, bilgisayarlar, cep telefonları veya diğer mobil cihazlar arasında kablo bağlantısı gerektirmeksizin veri alışverişi yapmaya yarayan bir radyo çözümüdür. Düşük maliyetli, kısa menzilli radyo bağlantısına dayanır. Bluetooth teknolojisi 2.4 GHz bandında çalışır. Veriler veri blokları tarafından kontrol edilen veri paketleri halinde gönderilir. Fakat 2.4 GHz bandı kalabalık olduğundan cihazlar arası etkileşimi önlemek için hızdan kayıp yaşamak söz konusu olabilir. Teorik aktarım hızı 1 Mbps iken aktarım sırasında bu hız en fazla 864 Kb/s ‘a çıkabilmektedir. Bu nedenle cep telefonlarında kullanılan Bluetoothlarda 5.8 GHz bandı tercih edilmeye başlanmıştır.

Bluetooth, etrafında 10 m yarıçapındaki bölgedeki bütün cihazlarla radyo dalgaları üzerinden iletişim kurabilir. Cihazları bitişik bir şekilde tutmayı gerektiren kızılötesi teknolojisinden Bluetooth’a geçiş büyük bir kullanım kolaylığı getirmiştir. Ayrıca Bluetooth ile veri paylaşımı şu an için güvenlidir. Güvenlik anahtarı paylaşımı ve yetkilendirme sistemleri ile siz izin vermediğiniz sürece paylaştığınız veriler başkaları tarafından görülemez. Fakat Bluetooth özelliği bulunan cihazlar, finansal çıkar sağlamak amacıyla, kişisel gizli bilgileri ele geçirmeye yönelik tehditlere maruz kalabilirler. Mobil cihazları hedefleyen kötü amaçlı kodların hem sayısında hem de ciddiyetinde artış olması bekleniyor. Özellikle Bluetooth özelliği bulunan cihazların açıklarını araştıran birçok grup bulunmakta.

Bluetooth’un kullanım alanları

Bluetooth teknolojisi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Artık cep telefonlarının neredeyse tamamında bulunduğu gibi, bilgisayarların çoğunda da entegre bir şekilde bulunmaktadır. Eğer bilgisayarınızda Bluetooth yoksa piyasada kolayca bulunabilen usb-bluetoothlardan edinebilir ve kullanabilirsiniz.

Bluetooth’un bir diğer kullanım alanı ise kablosuz klavye ve mouselardır. Bu cihazlar kablolarla uğraşmaktan yorulanlar için bir devrim niteliğindedir. Bunların dışında yazıcı, kamera gibi sistemlerde de Bluetooth kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.

Sonuç olarak Bluetooth’un hayatı kolaylaştırdığı bir gerçek, ama kullandıktan sonra kapatmayı unutmamak faydalı olacaktır. Hem güvenlik, hem şarj açısından… İyi bir yıl geçirmeniz dileğiyle :)

Kaynakça: