Blender Nedir?
Blender 1988 yılında Hollanda kökenli bir firma olan NeoGeo adlı animasyon şirketi tarfından şirket içi yazılımı olarak kullanılmaya başlandı. Daha sonra NeoGeo'nun kapanmasıyla NaN(Not a Number) adlı şirket Blender'ı geliştrimeye ve ücretli olarak dağıtmaya başladı. Blender hızla yayıldı ve şirketin inanılmaz bir şekilde büyümesine neden oldu; fakat bu ani ve kontrolsüz büyüme şirket için kötü sonuçlandı ve şirket iflas etti. 2002 yılında Blender Vakfı'nın girişimleriyle Blender özgür yazılıma kazandırıldı ve dağıtımı ücretsiz olan açık kaynak kodlu bir yazılım haline geldi. Programın bu kısa tarihini anlattıktan sonra gelelim Blender'ın ne olduğuna: Blender üç boyutlu modelleme yapabileceğimiz, animasyonlar oluşturabileceğimiz, bünyesinde barındırdığı oyun motoru sayesinde oyunlar üretebileceğimiz; bunların yanında da ses ve video montajı yapabileceğimiz bir yazılımdır. İlginçtir ki boyutu 20 MB'ı geçmeyen python tabanlı bir programdır.
Bu Boyutta Bir Program İhtiyaçlarımızı Karşılayabilcek Mi?
20 MB'ı geçmeyen boyuta sahip bir programın size yeterli imkanları sunamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; çünkü bu küçük boyutlu program yüzlerce MB'lık programlarla boy ölçüşebilecek yetenekte. Size animasyonlar oluşturma, oyunlar geliştirme ve modelleme yapabilme imkânlarını sunuyor. En büyük avantajlarından biriyse açık kaynak kodlu olması sayesinde çok hızlı gelişmesi ve çok sık aralıklarla yeni versiyonlarının çıkması. Ayrıca programın gelişimi kullanıcaların istekleri doğrultusunda oluyor; çünkü programı geliştiren insanlar aynı zamanda da kullanıcılar oluyor. Zaten bu, açık kaynak kodlu yazılımların en büyük avantajıdır. Hala ihtiyaclarınızı karşılayıp karşılayamayacağı konusunda şüpheleriniz varsa size bu programın Örümcek Adam 2'de kullanıldığını söylemeliyim. Bunun yanında Fillerin Düşü adlı üç boyutlu animasyon filminin yapımında da kullanılmıştır. Bu filmin özelliği ise özgür yazılım felsefesine uygun olarak kaynak kodları dağıtılmıştır.
Blender'a Yakından Bakalım
Blender'ın yükleme dosyasına http://www.blender.org/download/get-blender/ adresinden ulaşabilirsiniz. Blender'ı çalıştırdığımızda karşımıza biraz karmaşık bir arayüz çıkıyor. En üstte ana menü orta kısımda çizimlerimizi yapacağımız ya da üç boyutlu cisimleri konumlandıracağımız kısım ve en altta çalışmalarımızın büyük kısmında kullanacağımız düğmeler yer alıyor. Bu arayüzdeki bazı seçenekleri inceleyip bir nebzede olsa daha kolay anlaşılmasını sağlayalım.
Pencere türünü ayarlayabileceğimiz buton en sol üstte bulunmakta. Buradan yapacağımız seçimlere göre menü tarzları değişiyor.
Kaynak Bilgisi sahnedeki nesnelerin ne kadar hafıza kullandığı, sahne üzerinde kaç adet oldukları hakıında bilgi verir.
3B Dönüşüm Aracı'nın nesneleri taşımak, döndürmek, boytlandırmak gibi işlevleri vardır. Bu özelliği araç çubuğundaki el simgesine tıklayarak ya da ctrl+boşluk tuşlarına basarak aktif hale getirebiliriz.
Blender'da yeni bir projeye başlayacağınız zaman sahne her zaman bir küp ile beraber açılır; ancak bunu değiştirmek mümkündür. İstediğimiz şekli ayarlayıp ctrl+u tuşlarına basıp varsayılan olarak kaydedersek bundan sonra bizim seçimimizle açılacaktır.
Işık, kamera gibi özellikler de sahnenin beli yerlerine konumlandırılmış olarak gelir ve yerleri ayarlanabilir.
Çizim programlarının olmazsa olmazlarından olan katmanlar da programda bize sağlanan özelliklerden. Katmanlar modelleme ve hareketlendirme işlerini çok kolaylaştıran bir özelliktir.
Son olarak Blender, Papervision3d desteği de vermektedir . Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!