Merhaba sevgili e-bergi okurları! Geçen ay bilgisayarımızın donanımlarını incelemiştik. Bu ay da onları anakartımıza nasıl yerleştireceğimizi göreceğiz; yani bir bilgisayarı sıfırdan toplayacağız. Bu işlem için ilk olarak ihtiyaç duyacağımız birimleri gözden geçirelim:

  • Kasa
  • Anakart
  • İşlemci
  • İşlemci Fanı
  • RAM
  • Harddisk
  • Disket sürücü
  • Ekran kartı
  • Ses kartı
  • CD/DVD sürücü

Başlangıç olarak kasamızın arka paneline (metalden yapılmış iki kapaktan, bilgisayarın arka kısmından bakıldığında sol tarafta olanı) anakartımızı vidalıyoruz. Vidalama işleminde vidaları anakartta bulunan minik devrelere ve yonga setlerine değdirmemeliyiz; çünkü onların çizilmesi durumunda sağlıklı işlemler yapamayabiliriz.Anakartımızı arka panele yerleştirdikten sonra anakartımızı, artık paneliyle birlikte, kasamızdan çıkardığımız (sol) yere yerleştiriyoruz. Arka paneli de vidalayarak işlemimizin ilk kısmını tamamlıyoruz.

Bir sonraki aşamamız işlemciyi yerleştirmek. Anakart üzerinde işlemcimizin yerleştirilmesi için oluşturulmuş krem rengi bir kısım bulunmaktadır. İşlemci soketimizin bir köşesinde işlemcimizi doğru yönde yerleştirebilmemiz için hazırlanmış iz şeklinde bir şekil bulunmaktadır. Aynı şekilde işlemcimizde de soketteki izle aynı şekilde bir iz bulunmaktadır. İşlemcimizi bu iki iz üst üste gelecek şekilde sokete bırakıyoruz. Bunu yapmadan önce resimde de görmüş olduğumuz metal mandal açık olmalıdır. Yerleştirme işlemini yaptıktan sonra metalden yapılmış soket çubuğumuzu indiriyoruz (bu işlem işlemcimizin sabit kalmasını sağlamaktadır). Sonra da termal macunumuzu işlemcimizin tam ortasında bulunan çıkıntı şeklindeki yongaya (chip) sürüyoruz. Termal macunu sürerken yonganın dışına taşırmamaya dikkat etmeliyiz.

Bundan sonra, işlemcimizin aşırı ısınarak kendini çalışamaz hale getirmesini engelleyen donanım aracımızı, işlemci fanımızı takmak olacaktır. Bu işlemi yaparken işlemci soketimizin dış tarafında fanı yerleştirmek amacıyla dört adet boşluk bulunmaktadır. Fanımızın dört köşesinde bulunan plastikten yapılmış mandalları bu boşluklara denk getirecek şekilde fanımızı işlemcinin üzerine bırakıyoruz.

Ardından fanımızın çevresindeki mandallarımızı ilk başta birbirine çapraz olanları kapatmaya dikkat ederek sırasıyla dört mandalı da kapatıyoruz. Çaprazları ilk başta kapatmamızın temel amacı fanın sağlam bir şekilde yerine oturmasını sağlamaktır. Bu işlemden sonra fanımızın bir köşesinden çıkan işlemci fanının anakart ile bağlantı kurmasını sağlayacak olan kabloyu hemen işlemcinin alt tarafında bulunan güç soketine bağlıyoruz.

Fandan çıkan bu kablo zamanla fana takılabilir ve çalışmasını engelleyerek işlemcimizin performansının düşmesine neden olur; bu yüzden kabloyu fana değmeyecek şekilde bir yerlere sıkıştırmanızda zarar olmayacaktır.

İşlemcimizi ve fanımızı anakartımıza monte ettiğimize göre, sıra RAM'imizi monte etmeye geldi. RAM belleğimizi, yerleştireceğimiz yuvasına yavaşça değdirerek, yuvanın üst kısmına doğru döndürüyoruz. Böylece belleğimizin dişleri hasar görmeden yuvasında kendine uygun olan yere yerleşebilecektir. Belleğimizin iki yanındaki deliklere yuva üzerinde bulunan iki çıkıntı oturmalıdır. Belleğimiz yuvasına tam oturduğunda iki yanındaki mandallar kendiliğinden kapanmış olacaklardır. Mandalların da kapanması ile RAM’imizi monte etmiş oluyoruz.

RAM belleğimizden sonra sabit diskimizi, bir diğer adıyla hard diskimizi, monte edeceğiz. Bu işlem diğer parçalarımıza göre çok daha kolay olacak bizim için. Sabit diskimizi kasada disket sürücüsünün alt tarafında, dışarıya açıklığı olmayan rayımızda kaydırarak yerleştiriyoruz ve vidalayarak sabitliyoruz. Bundan sonraki işimiz sabit diskin anakart ile bağlantı kurmasında görev alan bağlantı birimlerimizi takmak olacaktır.

Sağdaki resimde de görüldüğü gibi anakartın sabit diskimizle bağlantı kurmasını sağlayacak veri kablosu anakartı ilk aldığımızda da üretici firma tarafından karta monte edilmiş şekildedir. Bizim yapacağımız tek şey bu kabloları sabit diskimize bağlamak olacaktır. Gördüğümüz gibi sarı renkteki kablomuzu sabit diskimizin sağ tarafındaki girişine yerleştiriyoruz. Yine yan tarafında bulunan kırmızı kabloyu da sabit diskimizin sol tarafındaki, bir öncekine oranla daha uzun olan, boşluğa takıyoruz. Böylece sabit diskimizi kasamıza monte etmiş oluyoruz.

Disket sürücümüzü monte etmemiz de sabit diskteki kadar kolay olacaktır. Sabit diskte de yaptığımız gibi disket sürücümüzü kasadaki rayına yerleştiriyoruz. Daha sonra disket sürücümüzün güç bağlantısı yapılır. Ardından IDE kablosu, kırmızı ucu güç kablosunun yakın kısmına gelecek şekilde bağlanır. Diğer ucu da anakart üzerindeki yuvasına takılır. Olur da disket sürücü kablosunu ters taktınız; tereddüt etmeye hiç gerek yok! Bilgisayarınızı açtığınızda sürücü lambası sürekli yanacaktır. Bu durumda kasanızı açıp kabloyu tam ters şekilde takmanız gerekecektir.

CD-Rom’umuzda da sabit diskte uyguladığımız yöntemi uygulayacağız. Yine CD Rom sürücümüzü kasadaki rayına yerleştirip güç bağlantısını anakart ile bağlayacağız. Sonra da IDE kablomuzu bağlıyoruz.

Bundan sonraki işlemimiz ise genişleme kartlarımızın montajı olacaktır. Genişleme kartlarımız ses kartı, ekran kartı gibi kartlardır. Bunları monte etmeden önce kasamızın dış kısmında bulunan braketleri çıkartmamız gerekmektedir. Çıkarırken pense ile tutarsanız elinize zarar vermeyecektir. Ses ve ekran kartını ayrı ayrı anlatmayacağım; çünkü her ikisinin de montajı aynı şekilde yapılmaktadır. Kartlarımızı kendilerine uygun şekilde hazırlanmış yuvalarına çok fazla bastırmamak kaydı ile yerleştiriyoruz ve vida boşluklarından vidalıyoruz.

Bu ayki yazım ile de donanım bilginizi biraz daha artırmış olduk. Gelecek ay “Teknik anlamda bilgisayar arızaları nelerdir? Arızaları nasıl anlamlandırmalıyız ve bu arızalardan nasıl kurtulabiliriz?” gibi sorulara cevap veren bir yazı ile görüşeceğiz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. =)