Her gün yeni bir teknolojik atılımın yaşandığı günümüzde bazı ilerlemeler, yanında çeşitli sorunlar da getirmekte.

Teknolojik aygıtlar gün geçtikçe yapısal olarak karmaşıklaşırken artan bu karmaşıklık çeşitli nedenlerle ilginç sorunlara yol açabilmektedir.

Korkmayın! Hiçbir sorun çözümsüz değildir. :) Bu ay bilgisayar arızalarına el atıyoruz.

Arızaları Nasıl Anlıyoruz?

Aslında çok da zor değil. Bir sorunu varsa, bilgisayarımızı açtığımızda, bizi kasadan gönderdiği belirli sesler ile uyaracaktır. Bu sesleri iyi takip etmeliyiz; çünkü bilgisayarımız gönderdiği bu sinyaller aracılığıyla bizimle iletişim kurmaya çalışmaktadır.

Sinyalleri Nasıl Gönderiyor?

Önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi bilgisayarımız açılırken ilk işlem gören birimimiz BIOS’tur. Bilgisayarımız açılırken BIOS’ un POST fonksiyonu hataları tespit ederek, hataya uygun sinyali verir. Eğer video sistemi ile ilgili bir sorun var ise, görsel olarak bir sinyal vermek yerine, PC hoparlöründen çıkarttığı ses sinyalleri ile iletişime geçer.

Genel anlamda sinyallerin nasıl gönderildiğini anladığımıza göre, artık hata sinyallerinin neler olduğu, ne anlama geldikleri ve nasıl çözülmelerinin gerektiği sorularına cevap verebiliriz.

Sinyaller ve Anlamları

Sürekli Ses Çıkartıyor

Güç kaynağımızda sorun var demektir. Güç kaynağımızın bağlantı noktalarını kontrol etmeliyiz. Eğer bilgisayarımızı yeniden açtığımızda hala aynı sorun ile karşılaşıyorsak güç kaynağımız için amatör bir kullanıcının yapabilecekleri burada sonlanıyor. Bundan sonra deneyebileceğimiz iki seçenek kalıyor: güç kaynağını yetkili bir servise götürmek veya yeni bir güç kaynağı almak.

Birçok Kısa Beep Sesi Var

Arıza anakartınızdan kaynaklanıyor demektir. Peki, bu sorun anakartınızın neresinden kaynaklanıyor? Bunu anlamanın en kolay yolu anakarta bağlı olan donanımların bir kısmını çıkarıp bilgisayarımızı o şekilde çalıştırmaktır; yani bilgisayarımızın ‘onsuz açılamayacağı’ donanımları haricinde anakarta takılı olan tüm parçaları çıkarıp bilgisayarı öyle açmaktır. Çıkarılması gereken parçalardan önerebileceklerim arasında RAM, ROM, ekran kartı ve ses kartı sayılabilir. Bu işlemden sonra kartlarımızı teker teker takarak hangi genişleme yuvasında sorun olduğunu tespit edeceğiz. Bunu, her bir kartı eklediğimizde bilgisayarımızı açarak, açılma sırasında listelenen donanım birimleri arasında en son eklediğimiz kartın bulunup bulunmadığını kontrol ederek yapıyoruz. Hangi yuvanın arızalı olduğunu ‘keşfettikten’ sonra -yapılması gereken onarımın yeri artık belli olduğundan- işimiz daha kolay olacaktır.

Bir Uzun Ses Var

Bellek tazelemesinde hata var. Bu arızanın temeli RAM’lerden kaynaklanmaktadır. Kasanızı açıp RAM’lerinizin yerine tam oturduğundan emin olduktan sonra, eğer hata hâlâ devam ediyor ise, RAM’inizi değiştirmelisiniz.

Bir Uzun Bir Kısa Ses Var

Anakart ya da BIOS çipi arızası bulunmaktadır. Anakart arızasını ve çözümünü yukarıda açıklamıştık. Anakartımızda sorun olmadığından eminsek kasayı açıp BIOS çipinin yerine tam oturup oturmadığını kontrol etmeliyiz. Bu işlemi yaparken de çipin üzerine hafifçe bastırmalıyız; aksi takdirde, düzeltmeye çalışırken daha büyük sorunlara neden olabiliriz. Eğer bu işlemlere rağmen sorun sürüyor ise yeni bir BIOS ile değiştirmek zorundayız.

Bir Uzun İki Kısa Ses Var

Ekran kartımızda arıza var demektir. Bunu denetlemenin birkaç aşamadan oluşan bir yolu vardır. Başlangıç olarak ekranın bağlantılarını kontrol etmeliyiz. Daha sonra ekran kartının yuvasına iyi oturup oturmadığından emin olun. Sorun hala devam ediyorsa başka bir ekran kartını takıp denetleyebilirsiniz. Eğer denediğiniz ekran kartına rağmen sorun sürüyorsa ekran kartı yuvasında arıza vardır. Bunu da anakartınızı aldığınız servise danışarak gidermeyi deneyebilirsiniz.

İki Uzun Bir Kısa Ses Var

RAMDAC arızası bulunmaktadır. Bu arıza yine ekran kartı arızasında kullandığımız yol izlenerek çözülebilir.

Beş ya da On Bir Kısa Ses Var

İki durumda da mikroişlemci ile ilgili bir sorun olduğunu anlamamız gerekir. Beş kısa seste işlemcimizin yerine oturma durumunu, on bir kısa seste ise anakartımızı kontrol etmeliyiz.

Bu ayki yazımda sizlere bilgisayarınızla ilgili takip etmeniz gereken sinyallerden hayati olanları anlattım. Önümüzdeki ay görüşmek üzere! :)