Arama motoru optimizasyonu ya da İngilizce yazımıyla Search Engine Optimization(SEO) her daim popüler olmuş konulardan biridir. Günümüzde çoğu insanın internet kullanma deneyimi arama yapmakla başlıyor. Google’da ilk sıralarda çıkan sayfalar çok fazla ziyaretçi alırken, geri sayfalarda çıkanlar çok daha az ziyaretçi çekiyor. Araştırmalara göre çoğu insan Google’ın sonuçlarına ve sıralamasına güveniyor, bu nedenle bir kullanıcı aradığını bulabilmek için ilk sayfada çıkan sitelere baktıktan sonra aradığını bulamamışsa ya farklı anahtar kelimeler deneyerek tekrar arama yapıyor ya da aramaktan vazgeçiyor. Durum böyle olunca da, arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmak daha fazla trafik, daha fazla trafik de daha fazla para anlamına geldiğinden SEO popülerliğini hiç kaybetmiyor.
Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; arama motoru optimizasyonu kısa süreli yapılan bir proje değil, daha çok bir süreçtir. Eğer sürekli ve başarılı sonuçlar isteniyorsa, azimle ve sabırla yavaş yavaş ilerlenmeli, arama motorlarında yapılan algoritma değişimlerine ayak uydurulmalıdır. Google, Bing ve diğer arama motorlarının algoritmaları insanlara daha iyi sonuçlar verebilmek adına sürekli değiştirilmekte ve geliştirilmektedir. Uygulanan her değişiklik web sitelerinin sıralamalarını az ya da çok ama mutlaka bir şekilde değiştirmektedir. Yani bugün herhangi bir kelime arattığınızda birinci sırada çıkan sitenizin gelecek ay da birinci sırada olacağının garantisini kimse veremez. Arama motoru optimizasyonu bir yazıya sığmayacak kadar geniş bir konudur, ancak etkili SEO projelerinde genel olarak ele alınması gereken üç temel aşama vardır: anahtar kelime stratejisi, site üzerinde yapılan çalışmalar ve bağlantı(link) oluşturma. Bu yazıda kısaca bu aşamaları ele alacağım.
Anahtar Kelime Stratejisi
Anahtar kelimeler, insanların her gün arama kutucuğuna aradıklarını bulabilme umudu ile girdiği kelimelerdir. Araştırmalar yapılan aramaların çoğunun iki ile altı arasında kelime sayısından oluştuğunu göstermektedir. Doğru anahtar kelime stratejisi oluşturmanın sırrı, insanların sizi, şirketinizi, ürünlerinizi ve servislerinizi hangi kelimelerle tanımladıklarını bulup, bu kelimelerden ya da kelime gruplarından arama hacmi en yüksek olan kârlı, rekabeti düşük olanları seçmekten geçmektedir.
Site Üzerinde Yapılan Çalışmalar
Öncelikle sitenizin Google tarafından indekslenebilir olduğundan emin olmalısınız. Arama motorları, gelişen teknolojilerine rağmen Flash içerikleri, resimlere gömülü yazıları, Java appletlerini indeksleme konusunda çok başarılı değiller. Web sitenizin içeriğinin indekslenmesinin en basit yolu içeriği HTML yazı olarak koymak olsa da, görsel açıdan uyulması gereken dizayn kısıtlamaları olduğunda farklı yöntemlerle, içeriğin indekslenebilir olmasını sağlamak mümkün. Örneğin: CSS image replacement
Arama motorları bir sayfada algıladığı bağlantılar yardımıyla diğer sayfalara gider ve indeksleme yapar. Sitenizin bağlantı yapısı kolay ve hızlı indekslenme için büyük önem taşır. Sitenizdeki sayfalardan diğer sayfalara sık sık bağlantı vermek faydalı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır, verilen her bağlantı o sayfanın okuyucusunun/kullanıcısının işine yarayan bir sayfaya gitmelidir. Alakasız verilen bağlantılar kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyip, fayda yaratmaktan çok zarar vermektedir.
Meta anahtar kelime(keyword), Meta tanım(description) ve başlık(title) HTML etiketleri, SEO için önemli etiketlerdir. Her ne kadar Google ve diğer arama motorları sıralama yaparken özellikle meta etiketine eskisi kadar önem vermese de, arama sonuç sayfalarında sayfa başlığı ve meta tanım etiketine yazılan metin göründüğü için, tıklanma sayısını arttırabilmek amacıyla meta etiketleri özenli hazırlanmalıdır. Mümkünse her sayfanın kendine özgü bir başlık ve meta tanımı olmalıdır.
Anahtar kelimelerin öneminden bahsetmiştik. Seçilen anahtar kelimelerin sitenin domain'inde, başlığında, alt başlıklarında, içeriğinde, H1 etiketlerinde ve menülerinde sık sık geçmesi gerekmektedir, yalnız anahtar kelimeleri olur olmaz yerlere yoğun bir şekilde yerleştirmek tavsiye edilmemektedir. İçerik her zaman kullanıcıya göre yazılmalı, arama motorlarına göre optimize edilmelidir. Çok fazla anahtar kelime sıkıştırılmış sayfalar arama motorları tarafından farkedilmekte ve cezalandırılmaktadır. Aynı kelimeyi tek bir metinde 10 kere yazmak yerine, kelimeyi tekil ve çoğul olarak kullanmak, kelime sıralarını değiştirerek yazmak, eş anlamlılarını ve anlam olarak benzeyen kelimeleri kullanmak daha faydalıdır.
Domain yaşı ve URL'si de sıralamaları etkilemektedir. Uzun yıllardır var olan ve içinde anahtar kelime geçen domainler rakiplerine göre daha üst sıralarda çıkabilmektedir.
Bağlantı Oluşturma
Arama motorları sayfaların sıralamasını belirlerken, o sayfaya başka sitelerden gelen bağlantılara de bakar. Arama motorlarının en temel amacı, kullanıcılarını kaliteli içerik sağlayan sitelere yönlendirmektir. Sitenize başka sitelerden bağlantı verilmişse, bu bir anlamda sizin sitenizin ününü ve kalitesini ifade eder. Çok fazla bağlantı alan siteler arama motorlarında daha üst sıralarda çıkarlar ancak dışarıdan gelen tüm bağlantılar değerli değildir. Eskiden Google’ın dışarıdan gelen bağlantılara önem verdiğini farkeden insanlar, sitelerini üst sıralara çıkarabilmek için, kendi içerikleri ile alakası olmayan sitelerden bağlantı satın alma yoluna gittiler ve yorum yazılabilen sayfalara, forumlara, blog mesajlarına, sitelerinin bağlantıları ile gelişigüzel yorum eklediler. Bunu farkeden Google, haklı olarak, her bağlantıya eşit değer vermemeye başladı. Bugün birçok blogda ve haber sitelerinde yorum gerektiren bölgelerdeki bağlantılara “no-follow” etiketi eklenir. Bu etiketin olduğu bağlantılar SEO açısından web sitesine artı puan kazandırmaz. En kaliteli ve etkili bağlantılar, sizin sayfanızdaki içerik ile doğrudan ilgili, sayfa değeri(pagerank) yüksek web sitelerinden alınan bağlantılardır. “Bağlantı oluşturma” belki de arama motoru optimizasyonunda en zor ama en önemli aşamalardan biridir. Çok farklı bağlantı oluşturma yöntemleri vardır. En çok kullanılan yöntemler kaliteli, paylaşılabilen içerikler yaratma, misafir olarak diğer sitelerde yazı yazma ve çekilişle hediye ürünler dağıtarak bağlantı toplama olarak söylenebilir.
Arama motoru optimizasyonu zaman ve emek gerektirmektedir ancak doğru yapıldığında, karşılığını fazlasıyla verecektir.