Merhaba arkadaşlar. Bilişim alanında ağ ve taşınabilir aygıt teknolojilerinin ön plana çıkmaya başladığı bu dönemde biz de sizlere bu konuda da bilgiler sunmamızın sizlere katkı sağlayacağını düşünerek şu sıralar gündemden düşmeyen Android üzerine bir yazı dizisi çıkarmaya karar verdik. İlk yazımda sizlere Android'in ne olduğundan ve onda programlamaya girmeden önce yapmamız gereken hazırlıklardan bahsedeceğim.

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından taşınabilir cihazlar (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş Linux tabanlı ve -her ne kadar bazı bölümleri hala kapalı kaynak kodlu olsa da- açık kaynak kodlu sayılabilecek bir işletim sistemidir. Haydi Android'e uygulama geliştirmek için önce bize gereken onda ilk programımızı yazalım!

İlk olarak Eclipse adlı tümleşik geliştirme ortamını (IDE) bilgisayarımıza kuralım. Buradan indirip kuracağınız Eclipse'inize şuradan indireceğiniz yazılım geliştirme setinin (SDK) klasörlerini kopyalarsanız artık Android projesi geliştirmeye hazırısınız demektir. Projemizbaşlamak için yapmanız gerekenler File>>New>>Project>>Other yolunu izleyerek "New android project" seçeneğine tıklamak. Proje oluştururken karşımıza çıkacak kısımları tanıyalım önce:

Proje Bileşenleri

Proje Adı(Project Name): Projenin ve proje dosyalarını barındırmak için yaratılacak olan klasörün adı.

Sürüm Hedefi(Build Target): Yazacağınız programın Android SDK'nin hangi versiyonuna sahip olan cihazları hedeflediği.(Android 2.2)

Uygulama Adı(Application Name): Yazacağınız uygulamanın Android cihazında görünecek olan adı.

Paket Adı(Package Name): Her Java uygulamasında olduğu gibi burada da kullanmak zorunda olduğunuz, kodlarınızın içerisinde yer alacağı isim alanı (namespace).

Create Activity: Ana Activity sınıfını içeren dosyanın adı. Bunu programınızın ana kaynak dosyası olarak düşünebilirsiniz; ancak tam olarak öyle değil. Android uygulamalarının içerdiği her ekrana Activity deniyor; yani uygulamanızdaki her ekran için ayrı bir aktivite sınıf dosyası yaratmanız gerekmekte.

En düşük SDK Sürümü(Min SDK Version): Bu kutu siz sürüm hedefinizi seçtiğiniz zaman otomatik olarak dolduruluyor. Programınızın çalışmak için ihtiyaç duyduğu en düşük SDK sürümünü gösteriyor.(version 8)

src dizini: Uygulamanızın kaynak kodlarını içeren dizin. Şu anda tek bir Activity'miz (yazının bundan sonrasında aktivite diyeceğim) olduğu için tek kaynak dosyamız editörün bizim için yaratmış olduğu Example.java adlı dosya.

gen dizini: Eclipse ADT tarafından otomatik olarak oluşturulan ve bizim içeriklerini değiştirmememiz gereken dosyaları içeren dizin. Şu anda içerdiği tek dosya R.java. Bu dosya, birazdan bahsedeceğim res dizini içerisine koyacağınız kaynaklara (resource) ait sabit değişkenler içeren R sınıfını barındırıyor. Siz uygulamaya yeni kaynaklar ekledikçe bu sınıf da ADT tarafından otomatik olarak güncelleniyor. R sınıfını, uygulamayı yazarken kullanacağız.

assets dizini: Uygulamanız ile birlikte paketlenmesini istediğiniz dosyalar varsa bunları koymanız gereken dizin.

res dizini: İçerisinde birden fazla dizin barındıran kaynaklar dizin. İçerisindeki layout dizinine arayüz tanımlamalarını içeren XML dosyalarını, values dizinine renk, string, çeşitli diziler vs içeren XML dosyalarını, drawabels dizinlerine kullandığınız resim ve ikonları koyabilirsiniz. Burada yaratılmış olan dizinlere ek olarak kendiniz de yeni dizinler ve XML dosyaları yaratarak istediğiniz kadar kaynak tanımlaması yapabilir ve bunlara kod içerisinden otomatik olarak güncellenen R sınıfı aracılığıyla erişebilirsiniz.

AndroidManifest.xml: Uygulamanın ve içerdiği bileşenlerin (Aktiviteler, servisler, vb) tanımlandığı XML dosyası.

default.properies: Uygulamanın derlenip cihaza gönderilmesi sırasında çalışan Ant scripti tarafından kullanılan özellik dosyası.

Unutmadan söylemeliyim Android'de arayüz XML ile yapılmaktadır; ama layout kısmıyla çoğu kodlamadan kurtulduğumuzu söylerken bile gözlerim doluyor mutluluktan! Bu sayede birçok angarya işten kurtulmuş, kendimizi daha çok projemize adamış oluyoruz. Ayrıca bize sunulan emulator sayesinde yazdığımız kodun projemizin hangi aşamasında olduğunu görsel olarak da takip edebiriz.

Bu yazımda Android'de uygulama geliştirmek için ilk hazırlıkları yaptık; çalışacağımız ortamı, çalışma araçlarımızı yerleştirdik. Önümüzdeki ay ilk programlarımızı yazacak, bu yazıda belki de çok da değinmeden geçtiğim yeni kavramlarla tanışacağız. Görüşmek üzere!