Merhabalar !

Bu sayımızda sizleri Windows ve Linux işletim sistemlerinin karşılaştırılması konusunda aydınlatmaya çalışacağım. Windows, ilk olarak 80li yıllarda Microsoft tarafından üretilmiş ve son sürümü (Windows 8) 2012’ de yayımlanmış kapalı kaynak kodlu işletim sistemidir. Linux ise 90ların başında kullanılmaya başlanmış, sıradan kullanıcılar tarafından çok tanınmamasına rağmen, bilim adamları ve programcılar tarafından tercih edilen açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Öncelikle açık ve kapalı kaynak kodun ne olduğundan bahsedelim. Açık kaynak kodlu yazılımlarda kullanıcılara yazılımın kaynak kodlarına erişim imkanı sağlanır. Bu sayede kullanıcı programı değiştirebilir ya da geliştirebilir. Aynı şekilde ülkeler ya da kuruluşlar da kendi gereksinimlerine göre açık kaynak kodlu yazılımlardan yararlanarak yeni sistemler geliştirebilirler. Türkiye’de de TÜBİTAK’ın öncülüğünde Linux tabanlı Pardus Ulusal İşletim Sistemi hazırlanmıştır. Kapalı kaynak kodda ise kullanıcı, sağlanan yazılımda herhangi bir değişiklik yapamaz, verilen özelliklerle yetinmek durumunda kalır.

Yukarıdaki bilgileri okuduktan sonra Linux’un ilk etapta 1 - 0 öne geçtiğini söyleyebiliriz. Nitekim AB, UNESCO, Dünya Bankası gibi kuruluşlar da güvenlik, tasarruf gibi gerekçelerle açık kaynak kodlu yazılımları önermektedir.

Diğer özellikleri maddeler halinde karşılaştırmak istiyorum.

Kurulum:Windows, genellikle bilgisayarda yüklü olarak gelir ya da satın alınan yükleme DVD’siyle yüklenebilir. Linux ise sitesinden indirilen .iso dosyasıyla USB ya da CD üzerinden yüklenebilir. Linux için bir diğer yükleme seçeneği ise wubi adlı programdır. Bu program ile Linux, Windows üzerinde herhangi bir programdan farksız olarak yüklenir ve çalıştırılır.

Önyükleme sistemi:Windows önyükleyicisi, Windows dışındaki diğer işletim sistemlerini yok sayar. Linux önyükleyicisi (grub) ise bilgisayardaki bütün işletim sistemlerini ekler ve başlatırken seçim imkanı sunar.

Fiyat: Windows işletim sistemleri ücretlidir ve yeni alacağınız bir bilgisayarda Windows ön yüklü ise bu, bilgisayarın fiyatını yükseltir. Linux sistemleri ise ücretsizdir ve kendi internet sitesinden indirilebilir.

Güvenlik:Linux, genellikle Windows’tan daha güvenli kabul edilir. Bunun nedeni, kötü niyetli yazılımların genellikle Windows üzerinde çalıştırılmak üzere üretilmiş olmasıdır. Windows’ta bir anti-virüs programı kullanılması gerekirken, Linux kullanıcıları bu ihtiyacı hissetmemektedir.

![](/media/dummy_article.png)

Yazılımlar:Dünya üzerindeki pazar payının yüksek olmasından dolayı genellikle yazılımlar Windows için üretilir. Linux’un da geniş bir yazılım ağı olmasına rağmen bu konuda Windows bir adım öndedir. Oyunlar da genellikle Windows için yazılır.

Donanım:Yazılım bölümünde olduğu gibi, donanımda da Windows’un üstünlüğü söz konusu. Son yıllarda Linux’un önemli mesafe katetmesine karşın, donanım araçlarının bir bölümü hala Linux’u desteklemiyor.

Kullanım kolaylığı:Linux sistemlerinin son sürümlerinde kullanım kolaylığı konusunda gelişme sağlansa da, Windows’u kullanmak hala Linux’a göre çok daha kolay. Kendisine olan alışkanlığın da getirisiyle evlerde, okullarda ya da iş yerlerinde daha çok tercih edilen işletim sistemi Windows.

Uyumluluk:Windows’ta çalışan bazı önemli yazılımlar, Linux için desteklenmeyebilir. Örneğin Microsoft Office programları ya da Adobe Photoshop Linux’ta çalışmaz. Fakat Linux’un da kendine ait bu tür yazılımları (LibreOffice gibi) bulunur. Ayrıca bir Windows emülatörüyle (VMvare, Wine vb.) de bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Sonuç olarak, eğer bilgisayar konusunda akademik bir eğilime sahipseniz veya kod yazmak / geliştirmek amacıyla bir işletim sistemi arıyorsanız, Linux işletim sistemleri sizin için uygun olacaktır. Ama bilgisayarınızı iş, eğitim, oyun, sosyal ağlar gibi özel uzmanlık alanı gerektirmeyen konularda kullanmak istiyorsanız Windows bu konuda size daha çok yardımcı olacaktır.

Gelecek ay görüşmek üzere, hoşçakalın!

Kaynaklar: