Viber, 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip, internet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden mesajlaşmaya yarayan bir uygulama(program da denilebilir). Piyasadaki diğer uygulamalardan ayrılan en önemli yanı kuşkusuz neredeyse tüm platformlarda çalışması (Android, iOS, BlackBerry, Windows Phone, Symbian, Bada, Windows, Windows 8 App, MacOS, Linux-x64) ve HD kalitede sesli görüşme seçeneğinin bulunması.

Gelişim sürecine baktığımızda uygulama ilk önce iPhone’lar için yayınlandı ve sesli görüşme seçeneği bulunmasından dolayı Skype ile sıcak bir rekabetin içine atıldı. Kısa süre sonra Android Market’e girdi. Sırasıyla tüm akıllı telefonlar için yayınlanmaya başladı. Android’e gelişiyle bir dönüm noktası oldu çünkü bu tarihten önce bir iPhone kullanıcısı ile Android kullanıcısının ücretsiz sesli görüşmesi pek mümkün değildi. Uygulamanın pazar payı sürekli arttı ve masaüstü kullanıcıları için de yayınlandı. Böylece hem akıllı telefon hem de masaüstüler için bulunan ender uygulamalar arasına girmiş oldu. Uygulamanın şuanki pazar payı 900 milyon $ olarak biliniyor.

Basit bir kullanıma sahip olan uygulamada yazılı mesaj, görüntülü mesaj ve Viber tarafından sağlanan sticker’lar gönderebiliyorsunuz. HD sesli görüşme seçeneğinin yanı sıra destekleyen platformlar arası görüntülü konuşma

da yapabiliyorsunuz. Viber kullanıcısı olmayan kullanıcılar ile de “Viber Out” olarak anılan seçenekle Viber kredisi alarak sesli görüşme yapabiliyorsunuz. Çalışma mantığı olarak Skype ile gayet benzer. Türkiye için cep telefonlarının dakikası 0.39TL, sabit hatlar ise 0.08TL. Fiyat bir cep telefonu veya sabit hat için gayet normal. Amerika ve Avrupa ülkeleri için ise gayet cüzi bir fiyat biçilmiş.(account.viber.com adresinden fiyatlar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.) Türkçe dil seçeneği ise henüz bulunmamakta. Sadece telefon numaranıza gelen aktivasyon kodu sayesinde üye olabiliror veya e-mail adresinizle kayıt olabiliyorsunuz.

Son günlerde uygulama sık sık gündeme gelmekte. Suudi Arabistan ve Pakistan’da kullanımının yasaklanmış durumda ve Arap Dünyasında çoğu yerinde tartışılıyor. Nedeni ise Viber’ın CEO’su ve uygulamanın kurucu geliştiricilerinden Talmon Marco’nun eski bir İsrail Ajanı olması ve uygulamanın istihbarat sağladığının ileri sürülmesi. Bu söylem Marco tarafından kabul edilmemiş ve yaptığı açıklamada ise sadece merkezlerinin İsrail’de olduğunu belirtmiş. Geçtiğimiz aylarda, Syrian Electronic Army tarafından uygulama hacklendi. Son olarakta uygulamanın Japon firma “Rakuten” tarafından satın alındığı açıklandı.

Piyasaya baktığımızda, Viber rakiplerine oranla daha fazla platform desteği ve eklentisi olmasına rağmen halen geride duruyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri Whatsapp, bir diğeri ise arayüzünün hantal olması ve çoğu platformda kullanıcıların hata dizileri ile karşılaşması. Eğer bir gün Whatsapp diye bir uygulama olmazsa kuşkusuz başı çekecek uygulamalardan biri.

Kaynaklar: