Merhabalar;

Takipçilerinin merakla beklediği Ubuntu işletim sisteminin son sürümü olan Ubuntu 7.10 - Gutsy Gibbon geçen ay piyasaya sürüldü. Biz de topluluk odamızda ekim ayının 19'u olduğu gibi ubuntu'nun sitesine girip bir yansısını indirdik bilgisayarımıza ve cdye çekip kurulum için Ubuntu cdlerimizi hazırlamaya başladık.

Bu heyecanlı bekleyişin sonunda, ubuntunun her yeni sürümünün çıkışında olduğu gibi yeni özellikleriyle beni şaşırtacağını düşünüyordum, bundan emindim. Ancak bu sefer neler olacak? Ne gibi yeni özelliklerle "vay be, adamlar yapmış, helal olsun" =) diyecektim?

Her ne kadar gutsy çıkmadan önce ubuntu'nun anasayfasına girdiğimde ubuntunun yeni özelliklerinden bahsetse de birebir, canlı canlı görmeden tadını çıkaramayacağımı, ya da bu zevkten mahrum kalıp da kuru kuru özelliklerini saymanın içimi rahatlatmayacağını biliyordum.

Lafı fazla uzatmadan gelelim Ubuntu 7.10'da neler olmuş ? =)

GNOME 2.20 Masaüstü Ortamı

Kolay kullanılabilirliğiyle ön plana çıkan Gnome Arayüzü 2.20 versiyonu, bir çok yenilikle karşımıza çıkıyor. Gnome 2.20 ile gelen bazı özellikleri sayarsak Pencere özellikleri düğmelerinin (kapama, büyültme, sistem penceresine indirme gibi) Arapça ve İbranice'deki kullanımlarını kolaylaştırmak açısından sağdan sola geçirilmesini sağlayabiliyoruz. Dosya seçim menüsüne masaüstü arama özelliği eklenmiş (bu sayede herhangi bir dosya kaydederken ya da herhangi bir dosya açmaya çalışırken eskisi kadar zorlanmamış olacaksınız). Evolution e-posta okuyucusu ve yazıcısına eklenen yeni özelliklerle e-posta kutunuzu kontrol etmek, yeni mesaj yazmak daha kolay ve daha avantajlı.. Ayrıca bir dikkat çekici özellik de kolaylaştırılmış sistem seçenekleri.. Daha kolay bir şekilde sisteme adapte olup daha rahat kendinize özgü ayarlar vermenizi sağlıyor.. Son olarak da daha iyi belgelendirilmiş bir yardım menüsü takıldığınız noktalarda sonuca ulaşmanızı ya da bilgi sahibi olmanızı daha da kolaylaştırıyor.

3 Boyutlu Masaüstü Efektleri

Compiz Fusion öntanımlı olarak ayarlanmış şekilde gelmekte. Bu sayede aşağıdaki videoda gördüğünüz 3 boyut efektlerini yapabilmenizi sağlamakta, işletim sisteminize ayrı bir canlılık katmakta. Ubuntu 7.10 kendiliğinden donanımınızın compiz'i çalıştırıp çalıştıramayacağını tespit edip, herhangi bir sorun olursa normal masaüstü haline geri dönmektedir. Daha fazla özellik açmak için "System/Preferences/Appearance" içindeki "Visual Effects" sekmesinden seçiminizi yapabilirsiniz, istemiyorsanız bu 3 boyut efektlerini kapatabilirsiniz..

Masaüstü Arama Özelliği

Masa Çubuğu uygulamacığı artık öntanımlı olarak geliyor. Bilgisayarınızın içindeki dosyaların, en çok kullandığınız eylemlerin (bunların arasında ağ yer imleriniz ve aramalarınız, gönderdiğiniz mesajlarınız da bulunmaktadır) arasında arama yapma olanağına sahip oluyorsunuz Gutsy'nin Masa Çubuğu Arama Uygulamacığıyla..

Hızlı Kullanıcı Değişimi

Çok kullanıcılı bilgisayarlarda, bir kullanıcının oturumunu kapatıp diğerini açması artık daha kolay, üstelik kullanıcı adı ve şifre girme zahmetine katlanmadan.. Çok kişinin kullandığı bilgisayarlarda zaman kurtarıcı bir özellik.. =)

Ubuntu'da Firefox Eklentileri

Ubuntuyla öntanımlı olarak gelen ağ gezgini Firefox'un önemli eklentilerini bulmak artık çok daha kolay. Bu sayede daha güvenli bir internet gezintisinin zevkini yaşayacaksınız.

Bununla birlikte Ubuntu Program Yükleyicisi (Ubuntu application installer) de paketlenmiş Firefox eklentileriyle beraber gelip sadece bir tıkla Firefox Eklenti Menüsünden seçtiğiniz eklentinin kurulmasını sağlamaktadır.

X için Grafik Yapılandırma Aracı

Artık terminali kullanmadan grafik kartınız için hangi sürücüyü kullanacağınızı ayarlayabilir, bütün kullanıcılar için öntanımlı çözünürlüğü değiştirebilir veya ekranınızın yenileme hızını azaltıp arttırabilirsiniz. Görüntü ve Ekran ayarlarınızı daha kolayca ayarlayabilmeniz için yeni bir GUI (Kullanıcı arayüzü) eklenmiş gutsy'e. Ayrıca yine bu aracı kullanarak Xinerama mode kullanma kapasitesi olan bazı ekran kartlarında ikili ekran ayarlarını kurabilirsiniz.

Tamamen otomatik Yazıcı Kurulumu

Gutsy Gibbon'da yazıcılarınızı kullanmanız için sadece bilgisayara bağlamanız, çıkarmak için de sadece kablosunu sökmeniz yeterli!.. =)

Özgür Olmayan Aygıt Sürücülerinin Halledilmesi

Kısıtlanmış sürücü yöneticisi sürücüleri artık sürücülerin özgür mü olduklarını yoksa özgür olmayan paket ve programlara mı ihtiyaç duyduklarını halledebilmektedir. Broadcom yongasetli kablosuz kartların ve artık bir çok dizüstü bilgisayarda bulunan bazı Winmodemlerin aygıt yazılımlarını bulup kurmak, eğer internetiniz varsa artık sadece 3 tıka bakıyor..

Eğer kısıtlandırılmış sürücü yöneticiniz kısıtlandırılmış sürücü kullanan bir donanım saptarsa şöyle bir pencere ortaya çıkıyor:

NTFS yazma

Bundan önceki ubuntu sürümleri Windows(NTFS) parçalarını sadece okuma izni sağlarken; Gutsy Gibbon,NTFS-3g Projesinin içinde yer alarak, artık tamamen NTFS formatlı disklere yazma ve okuma desteği sağlıyor. Bu özellik, Windows'la dosya ve döküman paylaşımını önemli bir ölçüde kolaylaştırıyor..

Güç Tüketimi

Ubuntu, dynticks içeren en son Linux çekirdeğini içermektedir. Dynticks ile işlemci daha az güç harcayıp daha az ısı açığa çıkarır. Dizüstü bilgisayarlar için de bu daha uzun pil ömrü demektir. Masaüstü bilgisayarları, çokluortam PCleri içinse daha sessiz, daha az ısınan bir ortam demektir.

ilk çırpıda Ubuntu Gutsy Gibbon'ın göze batan yenilikleri bunlar. bu özellikler hakkında yorum yapmak gerekirse, benim şahsi fikrim Ubuntu'nun bu sürümünde ilgilendiği konular:

  • daha çok görsel efektlere yönelim
  • GUI bazında, kullanıcıların Windows ortamında alıştıkları "tıklayalım çözelim" yaklaşımını Ubuntu'da da verimli bir şekilde uygulamak olmuş.

Compiz'in öntanımlı olarak gelmesi insanların daha çok ilgisini çekmekte ama özgür olmayan, kısıtlandırılmış ekran kartları(mesela ATI ekran kartı) kullanan bazı kullanıcıların kurulum öncesinde ve kurulumdan sonra bazı taklalar atmasına sebep olmuştur.

Ubuntuyu Gnome masaüstü arayüzüyle kullanmak istemiyorsanız Kubuntu KDE, Xubuntu da Xfce masaüstü ortamlarını sunmakta.

Ayrıca çeşitli amaçlar için özelleşmiş değişik ubuntu dağıtımlarını da bulabilirsiniz. Şu adresten konuyla ilgili ubuntu türevleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Eğer ubuntu'yu indirmek istiyorsanız bu sayfadan bilgisayarınızın özelliklerine göre ve seçmek istediğiniz sürüme göre seçiminizi yapıp indirebilirsiniz ;)

Ayrıca ubuntu'nun gelişimine katkıda bulunmak, çeviri yapmak, hata girmek, hata ayıklamak, sorular sormak istiyorsanız launchpad.net/ubuntu adlı siteyi ziyaret etmenizi öneririm.

İşletim sistemi olarak gayet güzel bir alternatif olan Ubuntu'yu bilgisayarınıza kurup denemenizi tavsiye ederiz. Sonuçtan memnun kalma olasılığınız çok yüksek =) tabi işletim sisteminizi karıştırdıkça, ayarlarını kendi zevkinize göre değiştirdikçe daha çok sevicek, daha çok bağlanıcaksınız.

Mutlu ve Özgür Günler..