Bu sayımızda çok kısa zamanda büyüyen ve internet siteleri arasındaki dengeleri alt-üst eden Twitch.tv'ye yer verdik.

Twitch.tv, önceleri Justin.tv'nin elektronik sporları destekleme projesi olarak ortaya çıkmış, 2014 yılının Şubat ayında Justin ile Twitch'in birleşip “Twitch Interactive” adını alması ile tek bir şirket halini almıştır. Twitch'den bahsetmeden önce biraz Justin.tv'yi tanıyalım.

Justin.tv, 2007 yılında San Francisco, California'da kurulmuş bir internet start-up'ıydı. Kullanıcılar, bu sitede istedikleri tarzdaki videoları yayınlıyorlardı. Kullanıcıların hesapları, tıpkı Youtube kanalları gibiydi ve Justin.tv kullanıcıların kendi yaptıkları videoları paylaşmasını istiyordu. En güzel yanı ise, yayınları izlemek için siteye üye olmak gibi bir zorunluluğun olmamasıydı. 2011 senesinde Justin.tv, oyunlar ile ilgili bölümünü siteden ayırarak Twitch.tv'yi kurdu. 2014 ayının Ağustos ayında da Justin.tv tamamıyla kapandı.

Twitch.tv'nin kurulmasından kısa bir süre sonra, bu alanda ona rakip olabilecek en büyük e-spor yayın sitelerinden olan (hatta bana kalırsa o zamankilerin en büyüğü) Own3d.tv'nin kapanması ile birlikte, Twitch.tv önü alınamaz bir şekilde büyümeye başladı. Öyle ki, 2014 senesinde kendi ebeveyni olan Justin.tv'yi yuttu ve asıl şirket halini aldı.

İzleyici profili

Twitch'in izleyicileri genel olarak 18-34 yaş arası erkeklerden oluşuyor. Ancak Twitch kendisine daha fazla kadın izleyici ve yayıncı çekmek için elinden geleni yapıyor. Bunu başarmak için yaptığı en önemli şey, kadın oyuncuların ilgisini çekebilecek oyunları siteye eklemek.

Amazon'un Twitch'i satın alması

2014'ün Temmuz ayında, oyun ve internet dünyası Twitch'in 1 milyar dolara Google tarafından satın alınacağı söylentileri ile sallanmaya başladı. Video kayıt sisteminin Youtube ile, Twitch hesaplarının Google+ hesapları ile birleştirileceği şeklinde haberler forumlarda dolaşmaya başladı. Artık kesin gözüyle bakılıyordu, Google Twitch'i satın alacaktı. 1 milyar dolar! 3 sene içinde Twitch'in değeri katlanarak bu seviyeye ulaşmıştı. Herkes haberi beklerken, bir anda kimsenin, ama hiç kimsenin beklemediği bir şey oldu. Amazon, 970 milyon dolara Twitch'i satın aldı.

Twitch'i bu kadar başarılı yapan ne?

Twitch.tv şu anda Kuzey Amerika'nın en çok ziyaret edilen 4. internet sitesi. Aylık yaklaşık 45 milyon farklı izleyici, Twitch.tv'yi ziyaret ediyor. Peki bu başarının sırrı ne? Daha önce de değindiğimiz gibi, Twitch alanındaki ilk proje değil.

İlk olarak e-sporlara olan ilgideki artışa bir göz atalım. 2014 yılında düzenlenen League of Legends Dünya Şampiyonası dünya çapında 27 milyon kişi tarafından, Dota 2 Dünya Şampiyonası ise 20 milyon kişi tarafından izlendi. Dota 2 turnuvasında dağıtılan toplam ödül 11 milyon dolarken, LoL turnuvasında da 2.3 milyon dolardı. Bunlar şu an en popüler olan oyunlar, fakat arkadan gelenler de küçümsenecek gibi değil. Hem insanların gösterdiği ilgi, hem de yatırımlar bu denli artıyorken, Twitch'in başarısız olması da çok mümkün değildi.

Twitch'in kullanıcılarına sağladığı imkanlar da başarının başka bir nedeni. Özellikle yayın yapan profesyonel oyuncular Twitch'in sefasını en çok sürenlerden. Kanala abonelik sistemi sayesinde izleyiciler, oyunculara bağış yapma imkanı buluyor. Tabii bu bağışların tamamı oyuncuya gitmiyor, Twitch de tabii ki bu bağıştan belirli bir pay alıyor.

Oyuncular aynı zamanda eğer isterlerse kanallarında reklam da oynatabilirler, fakat bu izleyicilerin pek hoşuna gitmediğinden tercih edilen bir hareket değil. Yayınlarını reklamsız bir şekilde sürdüren oyuncular diğerlerine göre gözle görülür bir şekilde daha fazla ilgi görüyorlar.

En büyük neden ise, Twitch'in doğru zamanda ortaya çıkıp doğru adımları atmış olması. Own3d.tv'nin kapanması bütün e-spor yayınlarını Twitch'in tekeline bıraktı ve kısa süre içinde her oyuncu Twitch.tv'de alıştığı bir düzen kurdu. Şu anda Twitch'e rakip olabilecek ikinci bir internet sitesi bulunmuyor. Zira durum böyleyken ortaya çıkacak yeni sitelerin de Twitch'i tahtından etmesi oldukça zor gözüküyor.

Kaynakça: