The Godfather dünya çapında ses getiren 1 kitabından ve 3 filminden sonra oyunuyla da işte karşımızda. Mario Puzo’nun yazdığı, Francis Ford Coppola’nın beyazperdeye aktardığı film çok ilgi görünce EA Games de kolları sıvayıp bu eseri tadına doyulmaz bir oyuna çevirdi. Ama şu konuya açıklık getirmek gerekiyor, bu oyunda filminde ve kitabında olduğundan daha farklı şeyler bekliyor bizleri. EA Games, oyunun belli bir çizgide ilerleyip daha önceden senaryo hakkında bilgisi olanları sıkmaması için senaryo üzerinde birazcık oynama yapmış. Oyuna Michael ile oynamak yerine babası Don Corleone için çalışırken öldürülen bir çocuğu yönetiyoruz. Birkaç olaya tanık olduktan sonra da karmaşadaki yerimizi alıyoruz...

Oyuna başlarken ilk karşımıza çıkan ekran karakterimizi yaratma ekranı. Buradan adamımızı yüzündeki en ufak ayrıntıya kadar yapabiliyoruz. Karakter yapım işlemi bittikten sonra da hemen her oyunda olduğu gibi oyuna ısınmamız için training görevleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Training görevini de bitirdikten sonra senaryomuz yavaş yavaş işlemeye başlıyor. İlk önce babamızın ölümüne tanık oluyoruz. Sonra Don Corleone amca bizi yanına alıyor, biraz serpilip büyüyünce de tetikçisi olarak görevler vermeye başlıyor. İşte bizim de işimiz bu görevleri yerine getirerek rütbemizi ‘Don of NYC’ye karar yükseltmek.

Oyundaki Aileler

Oyunda 5 tane aile var...

Corleone: Bu bizim ailemiz. Haritada gri aslan işareti ile gösteriliyoruz. Çok saygın bir yerimiz var NYC’de, amacımız bakkal, kasap ne varsa hepsini kendimize bağlamak, diğer taraftan da diğer aileleri çökertmek...

Stracci: New Jersey bölgesi onların. Oyundaki en zayıf 2. aile, harita üzerinde mavi ‘S’ işaretiyle gösteriliyorlar. Adamları shotgun kullanmayı çok seviyor ona göre ;)

Tattaglia: Brooklyn bölgesi de bu ailemize bağlı. Oyundaki en zayıf aile. Kahverengi ‘T’ ile haritada yer alıyorlar.

Cuneo: Hell’s Kitchen’ı ellerinde bulunduruyorlar. Oyunda en sevmediğim ailelerden biri çünkü en güçlü 2. aile. Harita üzerinde kırmızı ‘C’ ile gösteriliyorlar. Tattaglia ve Stracci’ye benzemezler aman dikkat.

Barzini: Bu abiler de şehrin göbeğini almış durumdalar, bütün paralar onlardan sorulur. En çok uğraşacağınız aile, adını şimdiden ezberleyin bence...

Oyun Akışı

Oyundaki harita gerçekten çok büyük ve çok etkileyici. Şehir de adeta sizinle birlikte yaşıyor. Gelelim bence en zevkli olan bölümeee... Oyunda GTA tarzı bir aranma seviyesi var. Silah kullanmak, banka soymak, adam öldürmek vs. bu seviyenin artmasına neden oluyor, seviyemiz artınca da polis amcalar peşimize takılıyor tabii ki. 5 adet araç seçeneğimiz var, bunlar hızlarına, manevra kabiliyetlerine ve dayanıklılıklarına göre farklılık gösteriyorlar. Polislerden kaçmak çok eğlenceli fakat gözüme çarpan ayrı bir olay en hızlı arabayı alıp gazı kökleseniz bile, o gariban polis arabası panter kesilip size yetişebiliyor. Ama eğer ben kovalamacadan pek hoşlanmam diyorsanız polis şefine rüşvet verip sirenleri susturmanız da mümkün.

Gelelim dükkanları nasıl fethedeceğiniz kısmına... Öyle elini kolunu sallaya sallaya girip, ‘Bana haraç vermezsen gününü görürsün.’ derseniz anca havanızı, sonra da birkaç kurşun alırsınız (tecrübeyle sabit :D). Her dükkanın kapısında o dükkanın bağlı olduğu mafyanın adamları cirit atmakta. Bunların hangi aileye bağlı olduklarını kıyafetlerinin renginden anlayabiliyorsunuz. Eğer vendetta seviyeniz yüksek değilse siz silahınızı çekmeden size ateş etmiyorlar. Bu da size işletmelere girmek için değişik fırsatlar oluşturuyor. İster hepsini sıraya dizip öyle girin, isterseniz kaleyi içten fethedin. İçeri girdikten sonra işletmenin sahibi dükkanını size hemen teslim etmiyor. Karşı karşıya geldiğinizde üst tarafta bir pressure (baskı) çubuğu çıkıyor, ve siz oradaki yeşil çizgiyi geçmeden size zırnık koklatmıyorlar. Ya da fazla geçerseniz sizden nefret edip, size bağlanmaktansa ölmeyi tercih ediyorlar.

Peki nasıl üstündeki baskıyı arttırırız? Artık orası sizin hayal gücünüze kalmış. Adamın ayaklarına sıkmaktan dükkanını yerle bir etmeye kadar yapabileceğiniz onlarca şey bulunmakta. Eğer dükkan sahiplerini razı edebilirseniz arka kapılar açılıyor ve gene karşınıza adamlar çıkıyor. onları da geçince racket sahibi çıkıyor. Siz de onu zorlayarak ya da para vererek racketi de kendinize bağlıyorsunuz. Yukarıda vendetta diye bir şeyden bahsettik, peki ama bu vendetta da ne? Siz diğer mafyaların adamlarını öldürdükçe vendetta (türkçede kan davası(!)) seviyeniz artıyor. Bu çubuk dolduğunda ise hangi aileyle sürtüşmekteyseniz o aileyle bir mob war (aile savaşı) başlıyor ve 2 aileden biri diğerinin dükkanlarından birini bombalamadan bitmiyor. Ama ben onunla da uğraşamam diyorsanız (ki ben dedim), FBI’ın eline biraz para sıkıştırın, onlar sizin yerinize yapsın.

Diğer mafyaların adamlarını öldürdükçe, görevleri tamamladıkça vb. şekillerde respect (saygı) puanı kazanıyorsunuz. Bu puanlar sizin seviye atlamanızı sağlıyor. Her seviye atladığımızda 1 puan kazanıyoruz ve bu puanı Fighting, Shooting, Speed, Health, Street Smart gibi özelliklerinize veriyorsunuz. Merak etmeyin, 50. seviyeye kadar yolumuz var;)

Silahlar

Oyunda 13 çeşit silah var, ve bunlar çeşitli durumlara hemen hemen hepsine ihtiyaç duyuyorsunuz.

Polis Baton: Polisleri öldürdüp onlardan arakladığımız bu alet, oyunun başlarında en yakın arkadaşlarımızdan biri olacak.

Basebal Bat: Bu da bir diğer sadık dostumuz. Oyunun başından beri yanınızdan hiç ayırmayacaksınız. Tabi birilerinin kafasında kırılmadığı sürece.

Revolver: Bildiğiniz altı-patlar. Arada bir kullanması çok eğlenceli oluyor.

Pistol: Sıradan tabanca, ama oyunda en çok kullandığım silahtı benim. Kullanımı kolay, şarjörü geniş, etkisi de fena değil.

Magnum: O mermileriyle boyundan beklenmeyecek işler yapıyor.

Shotgun: Pompalı silahımız, denk getirebilirseniz çok etkili.

Machine Gun: Mafya filimlerinden hatırladığımız yuvarlak şarjörlü alet. Dar alanlarda çok işlevsel, ama açık alanda tavsiye etmem.

Garolte: Sinsice arkadan yaklaş, boynuna dola ve herşey kararsın...

Molotof Kokteyli: Hemen hemen hiç kullanmadım, zaten bir işe yaramıyor bu oyunda.

Time Bomb: Mob War’larda dükkan bombalama işini bu keratayla yapıyoruz.

Dynamite: Kasaları patlatıp paraları almak mı? İyi fikir :)

Son Söz...

Oyunun oynanım süresi 30-40 saat civarında. Zaten daha uzun olsa çok sıkıcı olurmuş, çünkü sonlara doğru her şey sıradanlaşmaya başlıyor. GTA’ya fazlaca benziyor, ama oynayana da acayip bir zevk veriyor. Bence kaçırılmaması gereken bir oyun, sonra çok üzülürsünüz... İyi eğlenceler...