Sevgili arkadaşlar, şimdilerde bilgisayarları avuç içine sığdırabilir olduk! Bu yazıda hiç bilmeyenler için genel olarak tek kartlı bilgisayarlardan bahsedeceğiz. Peki nedir bu kartları bilgisayar yapan?

Popülerliği günden güne artan tek kartlı bilgisayarlar (single-board computer (SBC)) adını alan bu kartlar üzerinde Linux, Windows, Symbian gibi işletim sistemi barındıran küçük bilgisayarlardır ve piyasada Beagle Bone, Rasperry Pi, Mbed gibi marka ve modelleri türemiştir. Bu bilgisayarlar tek bir devre üzerine inşa edilmiştir ve günümüzde basit bir bilgisayarın yapabileceği bütün işlevleri yerine getirebilecek kapasiteye ulaşmış bulunmaktadır.

İlk tek kartlı bilgisayar, Intel C8080A ve ilk EPROM kullanılan "Dyna-micro" adlı devre idi. Bu bilgisayarlar entegre devrelerin yapabileceklerini yüksek oranda arttırması için üretilmeye çalışıldı. Aynı zamanda bu kartlarla birlikte çok düşük fiyata bilgisayar sahibi de olabiliyoruz. Eskiden kullandığımız masaüstü bilgisayarların tüm işlevlerini ve performansını sağlayabiliyorlar ne de olsa.

Daha sonra BeagleBoard adıyla Texas Instruments mühendisleri tarafından da açık kaynaklı işletim sisteminin gücünü gösterebilmek ve eğlence amaçlı birçok ürün piyasaya sürülmüştür. Tek kartlı bilgisayarınızı bir SD kart ile yanınızda taşıyabilirsiniz. Birçok insan Web server olarak, Torrent ve diğer paylaşım sitelerinden sürekli olarak indirme işlemi gerçekleştirme veya Arduino gibi sebepler ile kullanmakta. Fakat tüm bunlar ile sınırlı değil elbette..

Şimdilerde Raspberry Pi B gözdeler arasında yer alıyor. Raspberry Pi’nin en son sürümü Nisan 2014 yılında satışa sunulmuşken, Beaglebone’nun yeni sürümü olan Black Beaglebone 2013 yılında raflarda yerini almıştı. Raspberry Pi 2 Model B  ise Şubat 2015’de sunulması planlanıyor. Fiyatları da yapabileceklerinin yanında oldukça düşük kalan bu bilgisayarlar gözde olmaya devam edecek gibi duruyor.

Kaynakça