"Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?"... Televizyonun ne olduğunu bilmeyen adama, radyoda sadece sesini duyduğu Zeki Müren'in, televizyonda yüzünü de göreceği anlatıldığında verdiği tepki... Zeki Müren bizi göremiyor henüz ama, reklam panoları görmeye başladı bile..

Reklam panoları, eski günlerden kalma, ama hala kullanılan reklam yöntemlerinden sadece biri. Kaç kişi tarafından görüldüklerine yönelik en iyi tahmin önlerinden geçen kişi ya da araç sayısına göre yapılıyor. Ama tabi ki, bunların hiçbirinin reklam panosunu gördüğü ya da okuduğuna dair kesin bir bilgi edinilemiyor. Gelişen teknolojiyle birlikte, bu sorun da bazı girişimciler tarafından çözülüyor. Küçük kamerelar eklenerek üretilen yeni reklam panoları, önünden geçen bir kişinin kendisine bakıp bakmadığını, nekadar süreyle baktığını ve hatta cinsiyetini ve tahmini yaşını kaydediyor. Bu bilgileri de merkezi bir veritabanında saklıyor.

Üreticiler, kameraların gerçek sima görüntülerini saklamadığını, bu yüzden özel hayata saldırı olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Kameranın önünde birinin durduğunun yazılımsal olarak anlaşıldığı, görüntü işleme yöntemiyle de, kişinin yüz yapısının (elmacık kemiği yüksekliği ve çene ile burun arası uzaklık) incelenip cinsiyet ve yaşının tahmin edildiği belirtiliyor. Ayrıca üreticiler, algılanan kişinin ırkının henüz tahmin edilmediğini ama bunun yapılabileceğini ve yakın gelecekte yapılacagını söylüyor.

Henüz 2 yaşında olan, Paris'te hizmet veren, Fransa ve ABD'nin de reklam panolarını yöneten Quividi isimli firma, Fransa'da bir reklam panosuna söz konusu kameralardan yerleştirdi. Bunun üzerine röportaj yapılan Sam Cocks (26 yaşında, avukat), "Dürüst olmak gerekirse böyle bir kamerayı farketmedim bile, ama bunun özel hayata saygısızlık olduğunu düşünüyorum." dedi. Ayrıca, alışveriş merkezleri ya da bankalar gibi kapalı alanlarda kameralar tarafından kaydedilmeye alıştığını, ama bunun sokakta da yapılmasına karşı olduğunu, en azından, bu reklam panolarının belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Quividi firması şu anda, Avrupa, Singapur ve Filedelfiya'da birçok reklam panosunda sözkonusu teknolojiyi kullanmaya başladı bile.

Ayrıca üreticiler, bu sistemin çok kolay bir şekilde insanların gerçek yüzlerini de kaydedebileceğini, ama bu özelliği kullanmayacaklarını belirtiyor. Yalnız bunun yapılabilirliği bile, insan hakları savunucularını tedirgin ediyor.

Tartışmalar yaratan bu sistem, uzun zamandır çözülemeyen, reklam panosu verimliliği ölçüm problemine kabul edilebilir bir çözüm olarak görülüyor. Böylece, pano reklamcılığı da, 'rating' ile ölçülen televizyon reklamcılığı ve tıklama sayısı ile ölçülen

internet reklamcılığıyla aynı kategoriye alınabiliyor.

Bu konuyu umursamayanlar da yok değil. Nathan Lichon (25 yaşında, asker), "Bir panoya bakarken, yolun karşısındaki herhangi bir adam da beni görebilir, kamera olup olmamsı umrumda değil." diyor.

Henüz Türkiye'de böyle bir sistem kullanılıyor olmasa da, her an başlanabilir. Eğer Türkiyede'de kullanılmaya başlanırsa, insanların bu konuda ne düşüneceğini çok merak ediyorum. Bu arada, gerçekten Türkiye'de henüz kullanılmadığına emin olabilir miyiz acaba ?

Kaynaklar:

http://www.nytimes.com/2008/05/31/business/media/31billboard.html?pagewanted=1&ref=technology http://www.quividi.com/