Merhaba değerli e-bergi okurları! Bugün sizlere Türk yapımı bir Linux dağıtımı olan Pisi Linux’tan bahsedeceğim. Pisi Linux’u anlamadan önce, bu dağıtımın öncüsü olan Pardus’tan bahsetmek gerek.

Pardus, TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) birimi tarafından 2003 yılında geliştirilmesi planlanan, 2004 yılında geliştirilmesine başlanan bir Linux dağıtımıdır. Temelde diğer Linux dağıtımları gibi olmakla beraber, temel sistem araçları ve paket yönetim sistemi ULAKBİM’deki geliştiriciler tarafından yapılmıştır. Bunlara birkaç örnek verecek olursak: PISI paket yöneticisi (Packages Installed Successfully as Intended), ÇOMAR (COnfiguration MAnageR), YALI (Yet Another Linux Installer)...

Pardus 2011 yılına kadar devamlı olarak geliştirildi. 2011 yılında ise TÜBİTAK proje yöneticileri ve geliştirici ekibi tasfiye edildi, projenin bütün özgün yanları atılıp proje bir Debian tabanlı dağıtıma çevrildi. Bunun sebebi ise Pardus’un FATİH projesi için satın alınan akıllı tahtalarda çalışmamasıydı. Bu kadar basit ve kolayca çözülebilecek bir sorun yüzünden bütün proje çöpe atıldı.

Bunun üzerine orijinal Pardus’tan vazgeçilmesine tepkisiz kalamayan gönüllüler, 2012 yılında Pardus Anka isimli, Pardus’un 2011.2 sürümünü temel alan bir dağıtım çıkardılar. Bu dağıtım orijinal Pardus’un bütün sistem araçlarını, kendine has özelliklerini içeriyordu. 2013 yılında ise Pardus Anka 2013 alfa sürümünü çıkardılar.

Az geliştiriciyle de olsa gayet iyi bir gelişme gösteriyorlardı ki, TÜBİTAK’la Pardus isminin kullanım hakkı konusunda anlaşmazlığa düştüler ve isim değişikliği kararı aldılar. Ve böylece Pisi Linux doğmuş oldu. Sırayla RCv1 ve RCv2 sürümlerini çıkardıktan sonra ilk kararlı sürümleri olan Pisi Linux 1.0 sürümünü 14 Ağustos 2014 tarihinde tamamladılar.

Şu an 1.0 gerçekten de çok kararlı, gönül rahatlığıyla günlük işlerinizde kullanabilirsiniz (Şu an bu satırları Pisi Linux’tan yazıyorum.). Ana masaüstü olarak KDE’yi seçen Pisi, KDE kadar kararlı olmasa da LXDE ve XFCE ile de gayet iyi çalışıyor. Uyku moduyla ilgili bir iki ufak hata dışında şu ana kadar hiçbir hata görmedim. Ubuntu, Debian, Mint, openSUSE, Fedora gibi dağıtımlardan tek büyük eksiği ise paket sayısının azlığı, fakat olmayan paketler de hızla ekleniyor.

Pisi Linux’un önünde çok uzun bir yol var. Hem kullanıcı hem geliştirici sayısının artması gerekiyor. Geliştirici sayısı şu an yalnızca 21 (ben de bunlardan biriyim, paket yapıyorum).

Eğer daha önce Pardus kullandıysanız ve hoşunuza gittiyse, kesinlikle deneyin, beğeneceksiniz. Daha önce Pardus veya Linux dağıtımı kullanmadıysanız da bir şans verin. Eğer Linux konusunda biraz olsun bilgiliyseniz ve boş zamanınız varsa geliştirici de olabilirsiniz. Pisi’nin sizlere ihtiyacı var; kullanın, kullandırın!

Bir başka yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın!

Kaynakça: