Merhaba sevgili e-bergi okuyucuları,

Bu ay sizlere taze taze çıkmış olan Pardus 2008'in getirdiği yeniliklerden ve özelliklerinden bahsedeceğim. Kısacası dolu dolu bir Pardus 2008 turu sizleri bekliyor olacak :).

Biz bilişim dünyasını takip edenler için bu ayın önemi çok büyük. Aylar süren bekleyişten sonra Pardus 2008 bu ayın sonunda kullanıcıların erişimine açılmış olacak. Pardus geliştiricilerinin aylar süren çalışmaları ve kullanıcıların karşılaştıkları problemleri geliştiricilere bildirimleri sonucu Pardus 2008 son halini aldı. Pardus 2008, Pardus 2007'den devraldığı bayrağı başarıyla ileriye taşımaya devam ediyor. Şimdi gelin Pardus 2008'in özelliklerini kurcalamaya başlayalım :).

İlk olarak altyapıdaki değişikliklere değinmek istiyorum. Pardus 2008, Çomar ile birlikte çalışan Policykit ve Dbus entegrasyonuyla geliyor. ”Peki Dbus ve Policykit de nedir ?” diyebilirsiniz. Policykit'ten başlayalım. Policykit içeren bir sistemde bir uygulama, biri kullanıcı arayüzü olmayan ve ayrıcalıklı işlemleri çalıştıran (Mechanism), diğeri ise ayrıcalığı bulunmayan işlemlerle ilgilenen (Policy Agent) olmak üzere 2 parçaya ayrılabilir. Eğer örnek vermemiz gerekirse, ayrıcalıklı işlemleri çalıştıran kısım bir işletim sisteminin çekirdeği ve ayrıcalığı bulunmayan işlemlerle ilgilenen kısım ise masaüstü olabilir. Dbus ile devam edelim. Dbus uygulamaların birbirleri ile haberleşmelerini sağlayan bir yapıdır diyebiliriz. Sistemimiz içinde birden fazla uygulamanın haberleşmesini gerektiren işlemlerde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Pardus'ta yenilenen diğer bir bölüm ise kullanıcı yöneticisi. Kullanıcı yöneticisi Dbus ve Policykit altyapısı kullanıyor. Kullanıcılar artık daha kolay ve daha güvenli bir şekilde yetkileri yönetebilecekler.

Pardus'a eklenen yeni uygulamalardan birisi de “Görüntü Yöneticisi”. Bu uygulama sayesinde kullanıcı ekran kartı ve monitörü ile ilgili ayarları grafik arayüzünü kullanarak kolayca yapabiliyor. Bu uygulama Çomar'ın görüntü yapılandırma altyapısını (Zorg) kullanıyor.

Diğer bir yenilenen kısım ise paket yönetim sistemi (Pisi). Pisi artık bir uygulamayı güncellemesi gerektiği zaman sadece değişen kısımları indirerek uygulamayı güncelliyor ve böylece kullanıcının kotasını doldurmasını engelliyor. Ayrıca Pisi indirdiğiniz dosyaları saklıyor ve herhangi bir anda sildiğiniz bir dosyayı geri yüklemek istediğinizde internetten yüklemek yerine dosyaları sakladığı yerden ilgili dosyayı araştırıp, bulup, yüklemenizi sağlayarak size hız ve zaman kolaylığı sağlayabiliyor. Pisi'nin yenilenen bir diğer özelliği ise bir uygulama indirirken kullanmasını istediğimiz bant genişliğini belirleyebilmemiz. Bu sayede uygulama indirirken aynı zamanda başka işlerle de uğraşabiliyor olacağız. Pisi eskisinden çok daha hızlı, artık paket yüklemek bizim için zaman alan bir uğraş olmaktan çıkacak.

Pardus kurulumunda kullanılan YALI (Yet Another linux Installer) da yenilenenler listesinde. Yalı'nın sabit diskimizi bölümlendirdiğimiz kısmı artık yepyeni bir arayüz ile karşımıza geliyor. Yalı'nın bizlere sağladığı bu arayüz sayesinde sabit disklerimizi yönetmek eskisinden çok daha kolay olacak.

Pardus'umuzu kurduktan sonra bilgisayarımızı ilk defa açtığımızda bizleri Kaptan karşılıyor ve Kaptan da yenilenenler kervanında kendisine yer bulmuş durumda. Kaptan sistemimize ilk ayarları yapmamızı kolaylaştırmak için sunulmuş bir araç. Kaptan ile klavye, fare, masaüstü, paket yönetimi ve ağ ayarlarını tek bir noktadan yapabiliyoruz.

Pardus en son linux çekirdeği ile beraber geliyor. Bu sayede daha çok donanım tanınıyor ve sistem daha güvenli ve kararlı bir hal alıyor. Pardus yine bu ay çıkan Mozilla Firefox 3.0 ile entegre edilmiş olarak geliyor. Bu sayede biz kullanıcılar en son teknolojilerle donatılmış bu yetenekli tarayıcı ile hiçbir sorun yaşamadan internette dolaşabileceğiz. Güncelleştirilen diğer uygulamalardan birisi de OpenOffice. OpenOffice'in 2.4.1 sürümü ile entegre gelen Pardus sayesinde hiçbir ofis dosya biçimi ile sorunumuz kalmayacak. Bunlara ek olarak Pardus 2008 gcc, python, Java gibi araçlar için de en son güncellemeleri yapılmış olarak karşımıza geliyor.

Pardus 2008 gerçekten de beklentilerin çok ötesinde. Bu kadar açıklamadan sonra yapmamız gereken tek şey Pardus 2008i kurup onun tadını çıkarmak :).

Parduslu günler dilerim :) ...