Merhaba sevgili e-bergi okurları! Bu ay sizlere mobil cihazlar ile bilgisayar arası iletişimi kolaylaştıran ve ona farklı bir açıdan yaklaşan My Phone Explorer yazılımını tanıtacağız. FJ Software tarafından geliştirilen ve Sony Ericsson kullanıcılarına ilk çıktığından beri PC senkronizasyonu açısından pek çok yenilik ve pratiklik getirmekte olan program, son versiyonu ile (1.8.0) özellikle son zamanlarda günlük hayatımıza iyiden iyiye girmeye başlamış olan Android işletim sistemine sahip cihazların bir kısmını da desteklemeye başlamıştır.

Programın kullanımı oldukça basit. Öncelikle bağlamak istediğiniz cihazımızın bilgisayar ile bağlantısını kablo, bluetooth veya kızılötesi yoluyla sağlıyoruz. Ardından programı çalıştırıp üstteki sekmeden "Dosya > Kullanıcı > Kullanıcı Ekle" seçeneğine giriyoruz. Açılan pencerede bağlamak istediğimiz cihazın türü bize sorulacaktır (Sony Ericsson veya Google Android-OS). Cihazın türünü seçtikten sonra program portlar arasında otomatik olarak arama yaparak önceden bağladığımız cihaza ulaşacak ve onunla bağlantı kuracaktır. Burada dikkat etmemiz gereken husus, eğer bağlantı yolu olarak usb kablosu kullanıyorsak, cihazın sürücülerinin bilgisayarda yüklü olduğundan emin olmamızdır. Aksi takdirde cihazla bağlantı kurulamayacaktır.

Programın kullanıcı arayüzü, karmaşık olmayan bir yapıya sahip. Sol panelde yukarıdan aşağıya doğru Kişiler, Çağrılar, Ajanda, Mesajlar, Dosyalar, Diğer Bilgiler adında sekmeler ve bunların altında bağladığımız cihaza yönelik alt sekmeler bulundurmaktadır.

Kişiler sekmesinde yer alan adres defterinizi düzenleyebilirsiniz. Çağrılar sekmesinden gelen, giden ve cevapsız çağrıları inceleyebilir, Ajanda sekmesinden de takvime görevler atayabilir, notlar alabilir; hatta alarmınızı bile ayarlayabilirsiniz.

Gelelim programın en pratik özelliklerinden birisi olan Mesajlar sekmesine. Bu sekmede, anlayabileceğiniz üzere, tüm gelen ve giden mesajlarınızı ve taslaklarınızı kontrol edebilirsiniz. Bunun yanında üstteki "Yeni mesaj yaz.." düğmesine tıklayıp kısa mesaj oluşturabilir, kişilerden birine sağ tıklayıp Sohbet Başlat seçeneğine bastığınızda açılan pencerede kişilerinizle tıpkı bir anlık ileti ortamı gibi -kısa mesaj tabanlı olarak- sohbet etmeniz de mümkün.

Dosyalar sekmesinden ise cihazınız ile bilgisayarınız arasında dosya transferi yapabilir, içindeki klasörlere erişim sağlayıp onları inceleyebilir, dosya ekleyip silebilir veya dosyaların isimlerini değiştirebilirsiniz. Yüklü uygulamaları da bu sekmeden düzenlemeniz mümkün.

Diğer Bilgiler sekmesinde cihazınızın bellek durumundan batarya yüzdesine, sinyal gücünden cihazınızdaki profillere kadar birçok özelliğe erişebilir ve onları değiştirebilirsiniz.

Sırada program ayarları var. "Dosya > Ayarlar (F2)" yolunu izleyerek ayarlara girdiğimizde Seçenekler penceresi açılıyor. Burada öncelikle Senkronizasyon sekmesine girip oradan telefondaki bilgilerin bilgisayar ile ne şekilde eşzamanlanacağını düzenliyoruz. Örneğin "Bağlanıldığında Senkronize Et" i seçerek cihazımız her bağlantı kurduğunda otomatik senkronizasyonun başlatılmasını sağlayabiliriz. Alttaki seçeneklerde ise cihazımızın hangi bilgilerinin (Kişiler, Mesajlar, vs.) senkronize edileceğine dair ayarlar mevcut.

Ayarlarda değinmek istediğim bir diğer nokta ise Uyarılar sekmesi. Burada "Gelen aramada sesle uyar" ve "Gelen mesajda sesle uyar" seçeneklerinden programın bizi aramalarda ve mesajlarda sesle uyarmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda hemen altında bulunan seçeneklerden isi bizi görsel olarak da nasıl uyarlayacağını ayarlayıp bilgisayar başında telefon keyfini rahatça sürebiliriz. Bu seçenekler sayesinde bilgisayarda işlerinizi hallederken mesajları ve aramaları kaçırmamanız ve onlara kolayca yanıt verebilmeniz mümkün.

Son olarak programın yedekleme özelliğinden bahsedeceğim size. "Araçlar > Yedek oluştur" yolundan o an seçili olan cihaza ait tüm bilgileri sabit diskinize kaydedebilir ve daha sonra telefonunuzdaki bilgilerin kaybolması durumunda buradan programın aracılığıyla yedek dosyasını çalıştırıp geri yükleme yapabilirsiniz. Özellikle telefonuna sık format atanlar için çok kullanışlı bir özellik olduğunu düşünüyorum.

Uzun lafın kısası My Phone Explorer, taşınabilir gezgin programlar içinde kendini en kullanıcı dostu ve en işlevsel program olarak gösteriyor. Ben de tüm okurlarımıza bu programı tavsiye ediyorum. :)

Kaynaklar