Merhabalar sevgili e-bergi okurları. Kısa bir aradan sonra yeniden birlikte olabilmek çok güzel. Bugün klişeleşmiş Ubuntu, Debian gibi dağıtımlara tepki olarak doğmuş ve kendine Linux dağıtımları arasında gayet başarılı bir yer edinebilmiş olan Linux Mint’in son sürümünü, 14 Nadia’yı tanıtacağım.

Tabii öncelikle bu dağıtımın tarihinden biraz bahsedelim.. Linux Mint Projesi 2006 yılında daha modern ve güçlü bir işletim sistemi elde edebilmek için başlatıldı. En yaygın Linux dağıtımlarındaki eksikleri kapatmak; daha hafif, hızlı, kolay kullanılabilir ve en önemlisi kişiye özelleştirilebilen bir işletim sistemi yaratma amacını taşıyordu. Ubuntu ve Debian temel alarak yazılan bu işletim sistemi hızla büyüdü ve şu an dünyada Windows, MacOS ve diğer Linux dağıtımlarından sonra en çok kullanılan 4. işletim sistemi durumunda.

Linux Mint, 2012 Aralık ayında yeni bir sürümüyle karşımıza çıktı: Linux Mint 14 Nadia.

Nadia kullanıcılara MATE1.4 ya da Cinnamon1.6 arayüz seçenekleriyle sunuluyor. MATE bildiğiniz gibi GNOME2’nin geliştirilmesiyle ortaya çıkarken Cinnamon ise tamamen yeni bir arayüz ve tutarlı olma iddiasıyla dikkat çekiyor. Peki bu arayüzler neyi değiştiriyor?

MATE ile alışılmış ve kullanımı kolay olan GNOME arayüzünün bütün özelliklerine güncellenmiş halleriyle ulaşabiliyoruz. Ubuntu'nun GNOME’u terk etmesinin ardından GNOME-severler için iyi bir haber. Bunun yanında Mint kendi çizgisini de ortaya koyuyor ve Mozo isimli bir uygulamayla GNOME’un görünümünü istediğiniz şekilde değiştirmenize de izin veriyor. Bu özellik kişisel bir arayüz oluşturmanız için çok kullanışlı.Bu kadarla da kalmayan Mint, MATE için yeni dosya yöneticisi olan Caja ve yeni pencere yöneticisi Marco ile daha hafif bir kullanım sağlıyor.

Cinnamon’da bambaşka bir arayüz karşımızda. Alışılmış Linux arayüzlerinde istediklerini bulamayanlar için çok güzel bir alternatif olabilir. Biraz daha Debian’dakine benzeyen bir arayüz olmakla birlikte her parçası kişiselleştirilebilen bir arayüz. Normal ayarlarda sol alt panelde bütün uygulamalara erişim sağlanırken bu panelin soluna kolay erişim için istediğiniz uygulamaları ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca yepyeni bir özellik olan sıcak köşe (hotcorner) özelliği de ekleniyor ve size çalışma alanlarınızı isimlendirme hakkı da veriyor. Bu, imlecinizi istediğiniz bir köşeye götürüp çalışma alanları arasında geçiş yapabilmenizi sağlıyor; ki bilgisayar kullanırken bir eli benim gibi hep farede olan kullanıcılar için çok rahat bir sistem. Bunun yanında görünüşünü değiştirmek için yüzlerce farklı tema seçme, hatta isterseniz kendinize bir tane yaratma imkanı sunuyor. Bu temaların bir kısmı Mint 14 ile gelirken diğerlerine ise internet üzerinden ulaşılabiliyor. Aynı zamanda sağ alt tarafta bilgisayarınızla ilgili bilgilendirmelerle bilgisayarın işlemlerine hakim olmanızı da sağlıyor.

Tabii ki yeni sürümle değişen tek şey arayüz değil. Kurulumla birlikte gelen masaüstü paylaşımı, iki farklı paket yöneticisi, giriş ekranını değiştirmek için çeşitli programlar ve daha fazlası sisteminizi kurduğunuz an sizi bekliyor. Kısacası Mint 14’ü yüklediğiniz an gündelik kullanım için herhangi bir şey indirmenize gerek kalmıyor.

Genel gereksinimleri şöyle özetleyebiliriz: 512MB bellek ve 800x600 ekran çözünürlüğünü destekleyen herhangi bir sistemde çalışabiliyor. Çoğu donanım sürücüleri desteklenirken bazı ATI ekran kartlarında sorun çıkabiliyor; ancak bunlar Linux Mint forumları yardımıyla çözülebilecek sorunlar. Bilgisayar piyasasındaki dokunmatik ekran furyasına da ayak uyduran Mint14 yeni teknolojiye sahip birçok dokunmatik ekranı kendi algılayıp destekliyor.

Daha yeni çıkmış olmasının faydalarını da görebiliyoruz. Birçok uygulama güncel ve kullanıma hazır. Bunun yanında kullanılan bütün sistemler ya Mint tarafından geliştirilmiş ya da varolan en güncel sürüm ile hazırlanmış. Kısacası Mint birçok bilgisayarda problemsiz çalışabilen ve Linux’un alışılageldik arayüzünden biraz da olsa kopabilmiş bir işletim sistemi olarak ön planda. Kişisel kullanım için başarılı bir sistem oluşturmayı başaran Mint grubundan daha yeni ve güzel işler bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda görüşmek üzere...

Kaynaklar