Bu ayki sayımızda; çok yer kaplayan, sistem gereksinimleri yüksek, pahalı oyunlar yerine, linuxun küçük, ciddi sistem gereksinimleri olmayan, ama bir o kadar da zevkli ve ücretsiz zeka oyunlarından üçünü kısaca tanıtacağız sizlere..

Severek oynadığım, oynarken eğlendiğim Atomix, Magicor ve Four-in-a-row oyunlarını seçtim sizin için. Bu üç oyun da, diğer çogu linux oyunu gibi dağıtımların paket depolarında bulunuyor. çoğu zaman dagıtımlarla birlikte gelen bu oyunlar, eğer sizin dağıtımınızda kurulu değilse, paket yöneticinizden oyunların isimleriyle aratmanız, bulup kurmanız için yeterli olacaktır..

Oyunları kolayca kurduğunuza emin bir şekilde, artık oyunları tanıtmaya geçebilirim..

İlk olarak, Atomix..

Bazı dağıtımlarda KAtomic de olabilir karşınıza çıkan oyun. Atomix ve KAtomic, birazcık farklı görünüme sahip, tamamen aynı amacı taşıyan ama farklı oyun sahalarına sahip iki kardeş oyun. Adlarından da anlaşılabileceği gibi atomlarla ilgili olan bu oyunlar aynı zamanda kimya bilgimizi de geliştiriyor. Oyunun amacı, atomları dağınık bir şekilde verilmiş olan bir bileşiğin atomlarını doğru yerlere getirmek suretiyle, o bileşiğin molekülünü, doğru şekli çizerek oluşturmak.. Oyunda kimya bilgisine ihtiyacımız yok, merak etmeyin :) oluşturmamız istenen şekil bize zaten verilmekte.. işletim sisteminizin Oyunlar(Games) menüsünden Atomix'i çalıştırdığınız zaman, oyun açılacak ama başlamayacak. Ya Oyun(Game) menüsünden Yeni Oyun(New Game)'a tıklamanızı, ya da bunun kısa yolu olan Ctrl+N tuşlarına basmanızı bekleyecek. Bunu yaptığınızda oyunun ilk seviye(level)si açılıp oynamanızı bekliyor olacak. Buna karşılık KAtomic'te ise, oyunu çalıştırdığınızda direk yeni bir oyun başlayıp, oyunun ilk seviye(level)sini sunacak size..

Oyun başladığında, oyun penceresinin sağ tarafında, şeklinin oluşturulması istenen molekül hakkında bilginin yanı sıra, molekülün şeklini de göreceksiniz. Pencerenin sol tarafında ise, aynı molekülün dağınık bir şekilde duran atomlarını.. Bir atomun üzerine tıkladığınızda, atomun gidebileceği yönlerde oklar oluşacak. Olusan okların üzerinde tıklayarak, ya da klavyedeki ilgili yön tuşuna basarak,atomun o yöne gitmesini sağlayabilirsiniz. Buraya kadar, oyun çok kolay görünüyor öyle değil mi? Ama sorun şu ki, bir tarafa yolladığınız atom, duvara ya da başka bir atoma çarpana kadar durmuyor :) bu da, oyunu biraz zorlaştırsa da, çok daha zevkli bir hale getiriyor.. Pencerenin sağ tarafında verilen şekli, pencerenin sol tarafında da oluşturduğunuz zaman, bunu kaç hamlede yaptığınız not edilecek, ve bir üst seviyeye geçecek oyun.. Siz de yine, size sorulan soruyu çözecek, ve oyunda ilerleyeceksiniz :)

Magicor..

Yine işletim sisteminizin Oyunlar(Games) menüsünden Magicor oyunu başlatıp, oyun penceresinde Play(Oyna)i seçerek Enter Tuşuna bastığıniz zaman, oyuna hangi seviyeden başlamak istediğinizi soracak size oyun, yine Enter tuşuna bastığınızda, varsayılan olarak seçili gelen ilk seviyeden başlayacaksınız. ilk seviyede, karşınızda bir penguen, bir buz parçası, ve bir alev parçası göreceksiniz. oyunun amacı; penguenin buz parçalarını kullanarak ateşi söndürmesini sağlamak.. Magicor, fare(mouse)yi desteklemeyen, klavye ile oynanan bir oyun. Yön tuşlarına bastığınızda, penguenin o yöne doğru bir adım ilerlediğini göreceksiniz. Hatta ilk seviyede sağa doğru ilerlerseniz, penguenin yalnız başına duran buz parcasını itip ateşi söndürdüğünü, ve sizin oyunda ikinci seviyeye yükseldiğinizi de göreceksiniz :) İkinci seviyede ise, durum biraz daha farklı, çünkü ortalarda hiç buz yok. Evet buzu biz oluşturacağız. eğer bir yanınızdaki kareden daha yüksekteyseniz, ve penguen o yöne bakarken klavyedeki boşluk(space) tuşuna basarsanız, orada bir buz parçası oluştuğunu, ve aynı hamleyi tekrar yaptığınızda ise, o buz parçasının bu sefer de yok olduğunu göreceksiniz. Böylece farklı yerlerde buz parçaları oluşturacak, ve sonra bazı parçaları yok ederek bazı buz parçalarının düşmesini, böylece ateşin sönmesini sağlayacaksınız.. Penguen, yalnız başına duran buz parçasını itmek, buz oluşturmak ve yok etmek dışında bir de, bir basamak yükseğe tırmanabilme yeteneğine sahip.. Ama unutmayın, sadece bir basamak :)

Four-in-a-row

Bu oyunu başlattığınızda, oyun penceresinde 7 kolon ve 6 satırdan oluşan bir dikdörtgen, ve bu dikdörtgenin tepesinde düşmeyi bekleyen kırmızı renkli bir taş göreceksiniz. Taş sizin seçtiğiniz kolonda, düşebildiği en alt satıra düşecek. Ve sizden sonra bilgisayar sarı bir taş atacak. Sıra tekrar size geçecek, ve oyun bu şekilde devam edecek.. Oyunun amacı, kendi taşlarımızdan dördünü, oyun tablosu üzerinde yatay, dikey veya çapraz bir şekilde aralıksız dizmek.. Unutmayın, eğer bilgisayar bunu sizden önce yaparsa, oyunu o kazanmış olacak :)

Benim severek oynadığım bu küçük zeka oyunları, umarım sizin de ilginizi çeker.. Herkese iyi oyunlar..