Günümüzde görüntü işleme hayatımızın birçok alanında kullanılmakta ve yer tutmaktadır. Özelleştirmek gerekirse görüntü işleme; tıp(tümör, damar gibi yapıların belirginleştirilmesi, tomografi, ultrason), güvenlik, kriminal laboratuvarlar, askeri endüstri(denizaltı sonic dalga taramaları), robotik, trafik, astronomi, radar, gazete ve fotoğraf endüstrisi uygulamaları, uydu görüntüleri, hava durumu tahminleri vb. alanlarda kullanılmaktadır. Peki tanımlarsak görüntü işleme nedir? Daha iyi anlamak adına ilk önce görüntünün ne anlama geldiğine bakmalıyız.

Görüntü

Farkına varmasak bile içinde bulunduğumuz dönemde bir görüntü bolluğunda yaşamaktayız. İzlediğimiz filmler, diziler, okuduğumuz kitaplar, fotoğraf baskıları, yediğimiz yemekler, giydiğimiz kıyafetler hatta ve hatta aynada gördüğümüz kendimiz bile görüntü kavramı içine alınabilir. TDK tanımına göre görüntü: gerçekte var olmadığı halde varmış gibi görünen şeydir. Örneklerden yola çıkarak görüntüyü başka şekilde tanımlarsak; insan gözünün görebilmesi için bir araç sayesinde oluşturulan görünümdür. Bu araçlardan birinin de insan gözünün olması, görüntünün hayatımızdaki yerini ve önemini en iyi şekilde anlatmaktadır.

Görüntüyü daha iyi anlamak adına görüntünün en küçük birimi olan piksele göz atalım. Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan üçlü nokta grubuna piksel denir. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya ciyan, eflatun, sarı ve siyahtır.

3 adet görüntü türü vardır. Bunlar:

  • İkili Görüntü(Binary Images)
  • Gri Tonlamalı Görüntü(Grayscale Images)
  • Renkli Görüntü(RGB Red,Green,Blue)

Görüntü İşleme

Teknolojinin ilerlemesi insanoğluna her zaman yeni ihtiyaçlar doğurmuştur. Her yeni bir buluş diğer bir buluş için oluşturulan merdivene bir basamak eklemiş ve insanlığı bir adım daha öne taşımaya yardımcı olmuştur. Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle çevresini algılayan insan bunları bilgisayar ortamlarına aktarmak ve medeniyeti, teknolojiyi bir adım daha öne taşımak istemiştir ve böylece görüntü işleme teknolojileri geliştirilmiştir. Eğer görüntü işleme olmasaydı dijital bir fotoğrafın çekilmesi bile mümkün olamazdı. Bu da şu an da sahip olduğumuz birçok şeye sahip olamayabileceğimiz anlamına gelirdi.

Görüntü işleme, iki boyutlu bir görüntünün bilgisayar aracılığıyla işlenmesidir. Görüntüyü işlemek için 3 farklı yöntem vardır:

1) Her pikseli birbirinden bağımsız olarak işleme: Her pikselin birbirinden bağımsız olarak işlendiği durumda piksel değeri herhangi bir katsayı ile çarpılır, bir eşik ile toplanır veya kendisi ile farklı bir şekilde işlenir. Fakat bu işlemler yapılırken diğer piksellerin değerleri dikkate alınmaz.

2) Her pikseli komşu pikselleri hesaba katarak işleme: Her bir piksel, belirli bir komşuluğunda bulunan pikseller ile ağırlıklı olarak toplanabilir. Ancak bu işlemler sırasında sınırda belirsizlikler oluşur. Bu sorunu çözmek içinse ya bu sınır pikseller hesaplanmaz ya da sanal bir şekilde yeni pikseller oluşturulur.

3) Hareketli görüntülerde ardışık çerçeveler arasında görüntü işleme: Amaç görüntünün zamanla değişimindeki bir özelliğini saptamaktır. Bu yöntem daha çok modem sıkıştırma algoritmalarında kullanılır.

Bu işlemlerin uygulanması sonucu ortaya çıkan şey yeni bir görüntüdür. Bu ortaya çıkan yeni görüntü sayesinde yukarıda belirttiğimiz gelişmeleri sağlayabildik. Bu gelişmelere görüntü iyileştirme, görüntü sıkıştırma, biyometrik tanıma ve obje tanıma, takip etme gibi örnekler verebiliriz.

Sonuç olarak; görüntü işleme teknolojileri, insanlığı, bir bütün olarak, her zaman ileriye taşımada büyük bir rol üstlenmiştir ve ne kadar gelişme olursa olsun teknolojiye olan yardımlarını hiçbir zaman da keseceğe benzemiyor.

Kaynakça: