Merhabalar sevgili e-bergi okurları. Bu yazımda sizlere şu anda dünyada pek çok firmada ve projede kullanılan ve sürekli gelişmekte olan GWT (Google Web Toolkit) hakkında bilgiler sunmaya çalışacağım. Bu sunumu yaparken, ilk duyduğunuzda aklınızda oluşabilecek soruları aşağı yukarı tahmin ettiğim için, soru cevap şeklinde aktarmaya çalışacağım.

GWT nedir? Hangi şirket tarafından, ne zaman çıkarılmıştır?

GWT, temel olarak web geliştiricilerine Java’daki karmaşık kodlardan Javascript uygulamaları yaratabilmelerine ve bunu sürdürebilmelerine olanak sağlayan bir derleyicidir. Yani kısaca GWT derleyicisi yazılan bir Java kodunu tüm kullanıcılar için uyumlu bir Javascript koduna çevirir. GWT’nin ilk versiyonu 1.0 Google tarafından 16 Mayıs 2006’da yayınlanmıştır. Piyasaya sürülen son versiyonu ise geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan GWT 2.8.0'dır.

GWT ile neler yapılabilir? Temel özellikleri nelerdir?

Özellikle Ajax uygulamalarında oldukça kolaylık sağladığı görülmektedir. GWT kullanarak kullanıcı Java dilindeki Ajax uygulamarını rahatlıkla yönetebilir, geliştirebilir veya debug (yanlışlarını bulup düzeltme) yapabilir. Son derece gelişmiş bir debug sisteminin olduğu söylenebilir. Bir diğer önemli özelliği ise “open source” dediğimiz açık kaynak olması, yani kaynak kodu elinizde. Ayrıca kullanıcılar uygulamalarını nesne-eğilimli stilde dizayn edebilir ve geliştirebilirler. GWT’nin diğer temel özelliklerini aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz:

  1. İnternet tarayıcısı geçmiş yönetimi,

  2. Java ile geliştirilip, test edilebilmesi,

  3. Temel RPC (Uzaktan Yordam Çağrısı) mekanizması,

  4. Google tarafından sağlanan kütüphanelerle uyumlu olması,

  5. Dinamik ve tekrar tekrar kullanılabilen UI (kullanıcı arayüzü) bileşenleri,

  6. HTML Canvas desteği,

  7. Birim test entegresi.

Elbette, GWT’nin daha birçok gelişmiş özelliği bulunuyor, fakat bu yazımda en temel olanları sade bir şekilde ele aldım. Daha detaylı bilgilere ulaşmak isteyen okurlarımız, kaynakçada belirttiğim sitelerden faydalanabilirler.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, mutlu bilişimli günler!

Kaynakça: