İki senemizi doldurmanın verdiği mutlulukla merhabalar :) Bu yazımda sizlere e-Bergi'mizi daha güzel, daha hızlı, daha sorunsuz bir şekilde takip edebilmeniz için Firefox'un birkaç ince ayarından bahsedeceğim. Ama öyle ince ayar deyip de geçmemek lazım, çünkü Firefox'umuz yaklaşık 2 katı hıza ulaşacak. Hatta arada bir yaşadığı kilitlenme problemlerinin büyük bir kısmının da üstesinden gelecek artık. Peki nasıl dokunduracağız bu sihirli değneği de bundan sonra her şey çok güzel olacak? Reçeteyi saymaya başlıyorum:

  1. İlk olarak Firefox'un ince ayarlarına ulaşacağımız kapıyı aralamamız lazım. Hemen en gözde internet tarayıcımız olan Firefox'u açıp adres saturuna about:config yazıyoruz. Sonra da o sayfada oynamalar yaparken dikkatli oalcağımıza söz veriyoruz.
  2. İlk olarak mıncıklayacağımız şey "pipelining" ayarları. Bu noktada bahsettiğim şeyin ne olduğunu bilmiyorsanız size kötü kötü şeyler yaptırdığımı düşünebilirsiniz, onun için siz sormadan ben söyleyeyim, nedir bu "pipelining"? Bu kavram, kısaca belirtmek gerekirse, birkaç işin aynı anda yapılmasını karşılar, ki bu da hız demek oluyor. Firefox'ta bu özellik kapalı geliyormuş madem, hadi açalım da hızlanalım o zaman. Yapmamız gereken gördüğünüz "filter (filtre)" çubuğuna network.http.pipelining yazmak. Bundan sonra aşağıya gelecek olan satıra çift tıklayarak "Value(değer)" kısmını "false (yanlış)"tan "true (doğru)"ya çevirip "ok (tamam)" diyerek kaydediyoruz.
  3. İkinci ayarımız yine yukarıda bahsettiğimiz "pipelining" ile ilgili. Madem aktif hale getirdik, o zaman ayarlarını yapalım değil mi? Bu sefer "filter (filtre)" çubuğuna network.http.pipelining.maxrequests yazıyoruz. Aşağıdaki satıra çift tıklıyoruz. Açılan kutucuktaki "value (değer)" kısmını biraz yükseltiyoruz. Aynı anda ne kadar çok iş yaparsak o kadar hızlanırız çünkü. Uygun olan sayı aralığı 10 ile 30 arası. Unutmayın ne kadar çok iş yaparsak o kadar iyi onun için çok eski bir bilgisayarınız olmadığı sürece ben bu değeri 30 yapmanızı tavsiye ederim.
  4. Pipelining ayarını kendi bilgisayarımız için yaptık, sıra geldi vekil sunucular için de yapmaya. Bunun için de "filter (filtre)" çubuğuna network.http.proxy.pipelining yazarak aratıyoruz. Artık alıştığınız şekilde değerini "false (yanlış)"tan "true (doğru)"ya çeviriyoruz.
  5. Sıradaki ayarımız internet protokolleri ile alakalı. IPv4 ve IPv6 deyince belki bir kısmınız problemi anlayacaktır, benim şimdiki açıklamam anlamayanlara. IPv6, IPv4'ün yeni nesil veliahtı olan bir internet protokolüdür. Ancak beraberinde bir sürü yenilik getirmesine rağmen henüz çok az kullanılmaktadır (Google'ın yaptığı araştırmaya göre yaklaşık %1 oranında kullanılmakta.). IPv6 ile ilgili bizi ilgilendiren kısım ise, internete yada sunuculara bağlanırken karşılaşılan yavaşlık problemleri. IPv6 şu an çoğu "alan adı sunucusu (DNS - domain name server)" ile uyumsuz olduğu için bu protokolde belirgin yavaşlamalar gerekmekte. Uzun lafın kısası Firefox'a diyeceğiz ki, bak bu kötüymüş artık kullanma. Bunu yapmanın yolu da "filter (filtre)" kısmına network.dns.disableIPv6 yazıp "false (yanlış)" olan bu ayarı "true (doğru)" olarak değiştirmek.
  6. Şimdi bambaşka bir yere atlıyoruz, bu özellik Firefox'un en önemli özelliklerinden biri olan plug-in desteğini çok kullananlar için geliyor. Firefox varsayılan olarak plug-in'lerin sadece adını kullanıyor. Oysa ki tam adresini kullanmak her zaman için daha hızlıdır, biz de bunu bildiğimiz için ne yapıyoruz, yeniden "filter (filtre)" kısmına gelip bu sefer plugin.expose_full_path diye aratıyoruz. Sonra karşımıza çıkan ayarı "false (yanlış)" seçeneğinden "true (doğru)" seçeneğine çeviriyoruz.
  7. Firefox'un ayarları artık yeterli gelmiyor artık bize, yeni ayarlar eklemeye hazır mısınız? Ben anlatmaya hazırım ve başlıyorum :) Şimdi Firefox internet sayfalarının yüklenmesi için öncelikle bir süre kendi kendine bekler, sayfayı oluşturur ve ondan sonra bize göstermeye başlar, hadi ona hayır, anca beraber kanca beraber diyelim. Bu sefer herhangi bir şeyi filtrelemiyoruz, aşağı kısma sağ tıklayarak önce "New (Yeni)", sonra da "Integer (Tamsayı)" seçeneklerini seçiyoruz. Karşımıza çıkan kutucuğa ayarın adı olarak nglayout.initialpaint.delay yazıp "ok (tamam)" diyoruz. Sonrasında tekrar beliren kutucuğa ise 0 yazıp ona da "ok (tamam)" dedikten sonra yeni ayarımızı eklemiş oluyoruz.
  8. Firefox sadece sayfayı ilk açtığımızda yüklenene kadar beklemiyor, ondan sonra sayfa yüklenene kadar da bir süre bekleyip ondan sonra hepsini birden bize gönderiyor. Ama bu sefer yaptığı bizi yavaşlatmak yerine bizi hızlandıracak bir şey, çünkü her saniye sayfanın yeni verilerle güncellenmesi çok yavaş ve zahmetli bir şey. Bu konuda Firefox'u desteklemek için bir ayar da biz girelim dedik. Hadi 5sn'de bir yenile sayfamı ayarını söylüyorum şimdi size: Yine bir önceki maddede belirtildiği gibi "New (Yeni)" arkasından da "Integer (Tamsayı)" diyerek yeni bir ayar oluşturuyoruz, bu yeni ayarın adı content.notify.backoffcount, değeri ise 5 oluyor.
  9. Geldik son ayarımıza, bu ayarda ise alt-menülerin yüklenmesini hızlandıracağız. Yine önceki iki maddede yaptığınız gibi "New (Yeni)" arkasından "Integer (Tamsayı)" seçtikten sonra ayar adı olarak ui.submenuDelay, değer olarak da 0 giriyoruz.

Tüm bunları yaptıktan sonra Firefox'unuzu yeniden başlatmayı unutmayın, unutursanız da bana gelip "Ben dediğini yaptım hiç de bişey olmadı" demeyin, aradaki farkı kesinlikle fark edeceksiniz. Bol hızlı ve bol e-Bergi'li yıllar dileğiyle, başka bir yazıda görüşmek üzere...