Kişisel manada “uzun bir ara”dan sonra hepinize kucak dolusu merhabalar değerli e-bergi okuyucuları. Bu ay ısınan havalara, bastıran finallere ve dayanılmaz çimlere serilme arzusuna rağmen sizinle buluşmak için çok hevesliyiz, yine yine yine =)

Bu ay sizlere tanıtacağım program, Windows ve Linux işletim sistemleri için açık kaynak kodlu bir FTP istemci ve sunucusu olan, bu sene mart ayında 3.3.2.1 sürümü yayınlanmış olan Filezilla. Teknik tanımlamayı bir kenara bırakacak olursak, internet üzerinde bilgi depolayacağınız bir sunucunuz varsa ve bu sunucudan dosya alıp sunucuya dosya aktarmak istiyorsanız, Filezilla tam size göre. Neden mi?

En önemli özellikle başlamak istiyorum. Kolay ve Türkçe dil desteği var. Filezilla’yı kullanmak gerçekten çok kolay, bir de Türkçe desteği olunca kullanıcının üzerinden büyük bir yük kalkıyor =) Basit ve uğraştırmayan bir kurulum aşamasından sonra karşınıza son derece amacına yönelik bir panel çıkıyor. Şimdi bu paneli beraber inceleyelim:

Ekran görüntüsünde de görebileceğiniz üzere, menünün hemen altında bağlanmak istediğiniz sunucuya ait bağlantı bilgilerini girebileceğiniz bir panel bulunuyor. Bu hızlı bağlantı paneli sayesinde hemen istediğiniz sunucuya bağlanabilir, bağlandığınız sunucuları sık bağlanılanlar kategorisine ekleyebilirsiniz.

1 numaranın bulunduğu kısım, sunucu ile kurulan/kurulmakta olan bağlantı bilgilerini takip edeceğiniz bir bölüm. Bu kısımda program sizi yapmakta olduğu ve/veya yapamadığı işlemler hakkında detaylı olarak bilgilendiriyor.

2 numaralı bölümden, başında bulunduğunuz bilgisayarın dosya sistemini ağaç yapısı şeklinde takip edebilir, dosyaların adlarının yanındaki artı ve eksi işaretlerini kullanarak istediğiniz birime ulaşabilirsiniz.

3 numaralı bölüm, 2 numaralı bölümde seçili olan klasörün içeriğini görebilmeniz için tasarlanmış. Uzak sunucuya dosya yüklerken bu kısım oldukça işinize yarıyor.

4 numaralı bölüm neredeyse 2 numaralı bölümle aynı. Tek farkı, dosya sistemini gördüğünüz bilgisayarın uzak sunucu olması. 5 numaralı kısımdan da seçili klasörün içeriğini görüp değiştirebiliyoruz, 3 numarada olduğu gibi.

Aşağıda kutu içerisindeki kısımdan da, aktarımı süren, başarıyla ya da başarısızlıkla sonuçlanan dosya aktarımlarını görebilirsiniz.

Tüm bu paneller sayesinde Filezilla ile uzak sunucudaki dosyaları, kendi bilgisayarınızdaki dosyalar gibi düzenleyip değiştirebilirsiniz.

İndirip değiştirip yüklemekten yoruldunuz mu? İşte Filezilla’nın işleri kısaltan bir özelliği daha. Sunucudaki bir dosyada ufak bir değişiklik yapmak istiyorsunuz diyelim. Bunun için o dosyayı indirip, bir düzenleme programı ile açıp, düzenlemenizi yaptıktan sonra kaydedip yeniden sunucuya yüklemeniz gerekiyor, en azından standart ftp uygulamalarında bu böyle. FileZilla sayesinde bu kadar uzun işlemler yapmanıza gerek yok. Bu ayarda öntanımlı dosya açıcı programın tam yolunu (örneğin Pardus’ta KWrite için: “/usr/kde/3.5/bin/kwrite” ya da Windows’ta “C:\WINDOWS\NOTEPAD.EXE”) girerek ya da dosya uzantısına göre program belirleyerek tüm bu sıkıcı işlemleri FileZilla'ya bırakabilirsiniz. Dosyanızda değişiklik yapıp, düzenleyici programı kapattığınızda FileZilla kaydedilmiş dosyayı kendiliğinden sunucuya yükler. Çoklu dosyalarla çalıştığınız durumlarda hem kafa karışıklıklarını önleyen, hem de zaman tasarrufu yapan bu özellik sayesinde, bilgisayarınıza kaydedilmiş gereksiz dosyalardan da kurtulmuş olacaksınız.

Değinmeden geçmemem gereken en kullanışlı özelliklerden bir tanesi de, sekmeli bağlantı imkanı. Yani Filezilla’da, bir sunucuya bağlıyken başka bir sunucuya bağlanabiliyorsunuz ve sekmeler yardımı ile bağlantılar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Böylece birden çok sunucu ile çalışırken ikide bir bağlantılarınızı kesip diğer sunuculara bağlanmanız gerekmiyor.

Neredeyse tüm platformlarda çalışabilen Filezilla, SSL/TLS ve SSH da destekliyor. Normalde diğer FTP programlarıyla gerçekleştiremediğiniz 4GB’tan büyük dosyaları da aktarmanıza izin veren programın diğer bazı güzel özellikleri;

  • Aynı anda birden çok sunucuya bağlanabilme
  • Sürükle bırak yöntemiyle dosya aktarım imkanı
  • Çoklu dil desteği
  • Transfer hızını ayarlayabilme
  • Bağlantı zamanaşımı yaşatmama
  • Log desteği
  • Uzak dosya araması
  • Klasör senkronizasyonu

Sözde kalmayan, uygulamada da kendisini gösteren özellikleri sayesinde birçok kullanıcı tarafından tercih edilen Filezilla, hak ettiği popülerliği kazanmış durumda. Öyle ki, googla’da ftp yazıp arattığınız takdirde ilk sırada Filezilla sayfası çıkıyor. Severek kullanıyor, sizlerin de seveceğine inanıyorum. Önümüzdeki yazılarda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın. =)

Kaynaklar: