Bir odayı dolduran disklerden, kutu boyutunda sabit disklere oradan USB belleklere CD’lere ve daha sonra küçücük mikro kartlara. Belki bu değişim başlarda hayal bile edilemezdi. Bugün ise artık görünmeyen bir diskle karşı karşıyayız. Bulut depolama, adından da anlaşılacağı üzere bulutta yani internet üzerinde veri depolama olayı. Diğer bir deyişle artık sabit diskiniz, belleğiniz sizin bilgisayarınız yerine bir serverda kesintisiz olarak çalıştırılıyor. Bilgisayar ve bilgisayar işlevi gören aletlerin gittikçe küçülmesi ve çoğalmasından dolayı geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bulut depolama kullanımı artmaya başladı. Örneğin bir dosyanızı veya belgenizi bulut üzerine kaydederek, bu dosyaya istediğiniz yerden, istediğiniz zaman tek tıkla açıp ulaşabiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. Tabii bu depolama alanı sadece size özel olduğu için bir kullanıcı adı (veya e-posta) ve şifreyle giriş yapmanız gerekiyor. İnternet üzerinden işlem yaptığınızdan dolayı da internet bağlantısı gerekli fakat bazı servisler uygulamalarıyla birlikte çevrimdışı olarak da belgelerinizi ulaşmanıza olanak sağlayabiliyor.

USB belleklerin ve disklerin miladı bu uygulama sayesinde doluyor olabilir. Ama ülkemiz henüz bu duruma hazır mı orası meçhul. Ülkemizde birçok kullanıcı hala 1Mbit/s internet hızına mahkûm olduğundan ve bunun yanı sıra mobil internetlerin çekim sorunları ve uçuk fiyatlarından dolayı kullanıcılar bu uygulamaya pek de sıcak bakmıyor.

Şuan itibariyle birçok bulut depolama servisi bulunmakta, genellikle benzer özellikler gösterseler de aralarında bazı farklılıklarda bulunmakta. Yazımda hepsine değinemeyeceğim fakat önde gelen servislere bir göz atalım.

OneDrive (Eski adıyla "SkyDrive"): Adı neden değişti sorularını duyuyor gibiyim. Amerikalı bir firma olan BSkyB tarafından açılan isim telif hakkı davasından dolayı isim değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Microsoft tarafından oluşturulan servisle ücretsiz kullanıcılar için 7GB'lık bir alan veriliyor. Yaklaşık bir sene öncesinde üyelik aldıysanız ve 25GB'ımı koru seçeneğini tıkladıysanız hala ücretsiz 25GB'lık alana sahip olabilirsiniz. En büyük artısı ise OneDrive'ın Office Online'ı bedava kullanabilme. Yükseltme paketlerine bakıldığı zaman ise fiyat biraz uçuk geliyor ancak aylık Office 365 paketi aldığınız durumda ise hem OneDrive alanı hem de ücretsiz Skype dakikaları veriliyor.

Google Drive: Eski adıyla Google Docs olan servis. Kullanıcılarına ücretsiz 15GB'lık alan sağlıyor. Google+ ve Gmail verilerinin de depolandığı bu serviste, Microsoft Office araçlarına benzer Docs(Word), Sheets(Excel) ve Slides(PowerPoint) bulunuyor. Bunların yanı sıra Keep uygulamasıyla da küçük bloknotlar halinde notlar tutabiliyorsunuz. Google tarafından geliştirilen Chrome OS'un (aynı zamanda açık kaynaklı Chromium OS'un) tabanı işlevi gören servis, bu işletim sistemi kullanan cihazlarda depolama görevini görüyor. Fiyatlarda ise gayet uygun.

Dropbox: Piyasadaki alternatiflerinin alan bakımından gerisinde olan servis hız ve erişim bakımından ayrıca platform desteğinden dolayı ön planda. Özellikle Linux kullanıcılarının tercih ettiği servis ücretsiz kullanıcılara 5GB'a kadar alan veriyor. Geçtiğimiz senelerde yaptığı kampanyalarla kullanıcı sayısını artıran Dropbox, öğrencilere sunduğu fırsatlarla rakiplerinin de önüne geçiyor.

Box: Diğer bir adıyla Box.net, 10GB'lık bedava alan sunan servis gayet şık bir arayüzle kullanıcıları karşılıyor. Kendine has uygulamalarıyla ve eklentileriyle beğeni alıyor. Ekstra alan fiyatlarında ise normal düzeyde.

Yandex.Disk: Kullanıcılarına 10GB'lık bir alan sunan Yandex.Disk, Yandex.Mail'e entegre olarak çalışıyor. Mobil cihazlardan otomatik resim senkronizasyonu seçeneğini aktif ettiğinizde ise ekstra alan veriyor. Daha çok yasadışı paylaşımların saklandığı servis, piyasaya göre daha uygun görünüyor.

Mega (mega.co.nz): Mahkeme kararıyla kapatılan MegaUpload'ın devamı niteliğinde olan servis. Ücretsiz olarak sunduğu 50GB ise abartılacak derecede fazla. "Daha büyük, daha hızlı, daha güvenli!" sloganıyla yola çıkan uygulamaya ilk açıldığı gün 250.000 kullanıcı kaydoldu.

Bunların dışında Ubuntu One, Amazon Cloud Drive, SpiderOak, OpenDrive gibi ücretsiz üyelikleri de bulunan popüler servisler bulunuyor. Ülkemizde ise TTNET'in sunduğu BuluTT Göz servisi de bulunmakta. Ben kendim seçecek olsam yüksek boyut için Google Drive, kullanım ve ofis aplikasyonları için OneDrive'ı tercih ederdim. Bu yazımı hazırlarken de OneDrive'ı kullandım diyerekten karşılıksız bir reklamda yapmış olayım.

Kaynakça