Bütün bilgisayar kullanıcılarının canını sıkan şeylerin başında gelir; bir dosya kopyalarken yada bir uygulama kurarken pencereleri bile hareket ettirememek. Öylece bilgisayarın başında eliniz kolunuz bağlı durup bitmesini beklemek zorunda kalırsınız. Bunun nedeni, grafiksel işlemlerin yükünün de standart olarak CPU (işlemci)’ya yüklenmiş olmasıdır. Zaten işi başından aşkın olan işlemcimiz bir de grafiksel işleri yüklenince doğal olarak zaman zaman hepsine yetişemez, dolayısıyla bilgisayarımızda gecikmeler ve takılmalar oluşur. Buraya kadar “grafiksel işlemleri neden ekran kartı varken işlemci yüklensin ki?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Bu soru sadece bizim aklımıza gelmemiş olacak ki Beryl projesi ortaya çıkmış. Beryl projesi grafiksel işleri işlemcinin üzerinden alıp ekran kartına yükleyen, böylece bilgisayarımızı rahatlatıp donanımlarımıza iş bölümü yaptırarak daha yüksek performans almamıza yardımcı olan bir çalışma olarak hayata geçmiştir.

Beryl projesinin ikinci bir özelliği ise masaüstünü ve pencereleri daha kullanışlı ve estetik bir hale getirmesidir. Bu uygulama pencerelerinize animasyon eklemekten masaüstünüze kar yağdırmaya kadar birçok eğlenceli özelliğin yanında masaüstlerinizi 3D bir küpe yerleştirmek gibi size zaman kazandıracak kolaylıkları da beraberinde getiriyor. Şimdi Beryl ile masaüstü ve pencere yönetimi konusunda yapabileceklerimize göz atalım:

  • Masaüstlerinizi bir küpe yerleştirebilirsiniz: Masaüstlerinizi 3D bir küpe yerleştirerek masaüstleriniz arasında kolayca geçiş yapabilir, pencerelerinizi bir masaüstünden diğerine sürükle-bırak yöntemiyle taşıyabilir, küpün alt ve üst kısımlarını powerpoint sunumları yapmak için kullanabilirsiniz.
  • Görüntüleri yakınlaştırabilirsiniz: Beryl’in yakınlaştırma/uzaklaştırma (zoom in/zoom out) özelliklerini kullanarak ekrandaki görüntüleri ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz.
  • Ekranınıza yağış efektleri verebilirsiniz: Canınız sıkıldığında, yorulduğunuzda veya çalışırken ekranınıza kar ya da yağmur yağdırabilir, aktif pencerenizin kenarlarından dalgalar yayabilir, bunları temizlemesi için bir silecek görevlendirebilirsiniz.

  • Pencerelerin önizlemelerini görebilirsiniz: Görev çubuğundaki sekmelerin üzerine geldiğinizde o pencereye ait ekran görüntüsünü sekmeyi açmanız gerekmeden görebilirsiniz. * Pencerenize efektler atayabilirsiniz: Pencerelerinizin açılış, kapanış, küçülme ve büyüme durumları için yanma, tireme gibi onlarca efekt atayabilirsiniz. * Pencerenizin görüntü ayarlarını değiştirebilirsiniz: Pencerenizin kontrast, parlaklık ve transparanlık gibi ayarlarını değiştirerek sizin için en uygun hale getirebilirsiniz. Örneğin, bir video izlerken önüne transparan bir not defteri açıp videodan notlar alabilirsiniz. * Pencereleri esnetebilirsiniz: Pencereniz tam ekran görünümündeyken arkasını görmek için pencereyi küçültmek yerine herhangi bir yerinden tutup farklı şekillerde esnetebilirsiniz. * Aktif pencereleriniz arasından seçim yapabilirsiniz: Beryl sayesinde tüm aktif pencerelerinizin önizlemelerini bir tablo üzerinde görerek, istediğinize üzerine tıklayarak geçebilirsiniz. Eğer aktif pencereleriniz arasında video gibi hareketli bir öğe varsa tabloda bunu hareketli olarak gösterecektir.

Bunlar ve bunlar gibi daha birçok özelliği barındıran Beryl projesinin belki de en güzel yanı tüm bu özelliklere belirli tuş kombinasyonları atayarak, tek dokunuşta istediklerinizi yapabilmeniz...

Beryl ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için ve çeşitli Linux dağıtımlarına kurulumu gibi sorularınız için http://wiki.beryl-project.org/wiki/Main_Page sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sayfalardan beryl videoları izleyebilir, daha çabuk ikna olabilirsiniz. =)

Kaynaklar: