Merhaba e-bergi takipçileri.

Öncelikle bizden haberleri duymaya alıştığınız güncel köşemize özürlerimizi sunarak başlıyoruz. Birkaç aydır yavaş yavaş müjdelediğimiz dergi alt yapı değişikliklerimizin artık sonlanmasını sağlamak ve sizlere daha kullanışlı, daha zevk alarak okuyabileceğiniz bir dergi sunmak amacıyla geçen ay dergimizi elden geçirdik. Bu yüzden haziran ayında sizleri eski sayılarımızla baş başa bıraktık. Umarım yeniliklerimizden memnun kalırsınız ve böylece bu bir aylık ayrılığı telafi edebilmiş oluruz :)

Gelelim güncel köşemizin esas konusuna. Yine mükemmel bir ekip, gelenekselliğini kanıtlayarak emin adımlarla ilerleyen bir organizasyon, gözlerinden kod akan yarışmacılar ve birbirinden deneyimli katılımcılarla gerçekleştirdiğimiz bir etkinliği daha sizinle paylaşacağız. Mayıs ayının son haftasonunda gerçekleştirdiğimiz ODTÜ Bilgisayar Topluluğu 12. Geleneksel Programlama Yarışması'nı gecikmeli de olsa dinlemeye hazır mısınız? Başlayalım o zaman :)

On ikinci yılında, topluluğumuzun en köklü ve BİLMÖK (Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi) etkinliğinden sonra en büyük etkinliği olan yarışmamız, aslında bizim için aylar öncesinden başlamıştı. Sponsor arayışları, program hazırlıkları, mekan ayarlamaları, konaklama ve yol planlamaları, bürokratik işlem tıkanmaları derken; o tatlı telaşın nasıl geçtiğini anlayamadık desek yeridir. Ayrıca bu sene sponsorluk kolumuza ayrıca takdirlerimizi iletiyoruz; bu kriz ortamında hala böyle etkinlikler düzenleyebilmemizi sağlayacak desteği dişleriyle tırnaklarıyla buldukları için. Bu organizasyon bazlı hazırlıklar devam ederken, bir yandan da teknik ekibimiz son hızla ve tüm hevesleriyle ön eleme sorularını hazırladılar. Ellerinin ayarı biraz kaçmış olsa da, yarışmamızın namına yakışır ön eleme sorularına ülkemizin dört bir yanından çözümlerin gelmesi hepimizi sevindirdi. Ön eleme sonuçlarının açıklanması yine kriz nedenli sorunlarımızın engeli yüzünden gecikse de, tüm yarışmacılarımızın bu konudaki duyarlılıkları, heyecanları ve anlayışları için teşekkür ediyoruz.. Tüm bu hazırlıklar yapıldıktan ve ön eleme sonuçları açıklandıktan sonra, yarışma zamanı geldi çattı.

Ayrıntılara değinmek gerekirse, finalistlerimizi 29 Mayıs günü ODTÜ'ye misafir etmemizle organizasyonumuz start aldı. Yarışmacılarımızı yerlerine yerleştirdikten sonra, yarışmacılarımız ertesi günkü zorlu maraton için, biz de tüm gün sürecek koşuşturmamıza hazır olmak için güzelce uykumuzu aldık. Cumartesi sabahı topluluk t-shirtlerini giymiş ve tam kadro hazır bekleyen ekibimiz yarışmacıları bölümümüzde ağırlayarak yarışma öncesi son turlar atıldı. Derken final başladı. 24 kişi, 9 grup, 5 saat, 5 soru! Soğuk terler döken yarışmacılar beklediğimizin üstünde performans göstererek bu finale de göğüs gerdiler :) Onlar başlarının etrafında kodlar uçuşarak konakladıkları yere giderlerken, bizi de ertesi gün düzenleyeceğimiz "Bilişim Dünyasında Yeni Nesil Kariyer Planları" adlı etkinliğin heyecanı sardı. Hepimiz düşünde olası aksilikleri görmemize rağmen, ertesi gün topluluğumuz çiçek gibi etkinlik alanında hazırdı.

Evet pazar günü KKM D Salonu'nda gerçekleşecek etkinliğimizin hazırlıklarıyla başladı. Standların kurulması, sponsorların beklenişi, brandaların hazırlanması, yarışmacıların getirilmesi derken her şey hazırdı ve ilk oturum başlamak üzereydi! Sevgili hocalarımız Prof. Dr. Adnan Yazıcı ve Doç. Dr. Cem Bozşahin'in katılımıyla gerçekleşen "Mezuniyet Sonrasına Akademik Bakış" oturumu gerçekten hepimizin kafasındaki soru işaretlerine birer cevap niteliği taşıyarak, aydınlatıcı bir oturum oldu. Sadece mezuniyet sonrasına ışık tutmakla kalmayıp, şu an aldığımız eğitimi de sorgulayan ve diğer üniversitelerle karşılaştırma şansı edindiğimiz, sohbet ortamında geçen oturumumuz için hocalarımıza tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Umarım bundan sonra diğer etkinliklerimizde de engin bilgi birikimi ve deneyimlerinizden yararlanma fırsatı edinebiliriz.

Oturum bitse de sorularımız bitmedi ve arada da hocalarımızı rahat bırakmadık :) Ara mı dedik? Evet mola sponsorumuz Starbucks ile keyifli aralar :) Kahvenin o huzur veren aromasını etkinliğimize kadar getiren ve her konuda yardımcı olan Gıda Sponsorumuz Starbucks'a da tekrar teşekkür ediyoruz. Daha sonra Gümüş Sponsorumuz Asus'tan Sayın Müge Kırbaş ile sektörel bir hava esti. "Sektörden Bir Pencere: Asus" adlı oturumumuz ile teknolojinin gündemine vakıf olduktan sonra, Asus standımızda bu gelişmiş teknolojinin meyvelerinden bazıları ile etkileşimli bir deneyim yaşama fırsatımız oldu. Emekleri için Asus'a da teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Yavaş yavaş günün sonuna geldiğimizi hissederken, en geniş katılımlı oturumumuz bizden seslerin yükselmesiyle sağlandı. "Öğrenci Gözünden Yurtdışı Olanakları" adlı oturumu performanslarının zirvesinde veren Günhan Gülsoy, Eray Molla ve Murat Ongan; her ne kadar deneyimlerini ve aştıkları zorlukları bizlere aktarırken çok uzaklarda görünseler de, aslında her biri içimizden biriydi. Belki birkaç sene sonra yurt dışı için hepimizin aşındıracağı kapıları nasıl zorladıklarını ve buldukları arka kapıları anlattılar bizlere. Bazen "biz ettik siz etmeyin" dediler, bazen de "böyle oldu ama şanstı" dediler. Bu faydalı oturumun sunumunu http://ceng.metu.edu.tr/~e1448950/yurtdisi_sunum/ adresinde bulabilirsiniz.

Onlara da veda ettikten sonra sıra geldi ödül törenimize. Neslihan ve Ömer arkadaşlarımızın sunumunda geçen ödül törenimiz, benim burada da anlattığım yarışmayı düzenleme adına geçen zorlu yolculuğumuza kısaca değinmem ile başladı. Ardından teknik ekibimizden Shatlyk Ashyralyev ve Kaan Soral süreçten, sorulardan, değerlendirmeden ve gelecek sene planlananlardan bahsetti. Yeri gelmişken, gecelerini gündüzlerine katarak yarışmayı sırtlayan teknik ekibimize tekrar tek tek teşekkür ediyoruz. Topluluğumuzu böyle güzel bir şekilde size yansıttıktan sonra, yarışmacılarımızın kalbinin sesini duyabiliyorduk ki kazananların açıklanmasına başlandı. Birinci gruba ödüllerini Teknik Ekip Sorumlumuz Shatlyk verirken, ikinci gruba sponsorumuz Asus, üçüncü gruba ise Topluluk Başkanımız İsmail Can Coşkuner verdi. Daha sonra toplu fotoğraflarımızı da çektik ve bu tatlı heyecan bu senelik son buldu.

Yine sonlanmadı tabi ki :) Tadı damağımızda kalan etkinliğimizin sonrasında tabi ki topluluğumuz da bir ödülü hak etti ;) Biraz dergiye baktık, biraz diğer çalışma gruplarımıza; ama daha yeni bitmişken 13. Geleneksel Programlama Yarışmamız için çalışmaya başladık:) Tüm hocalarımıza, sponsorlarımıza, ödül alsa da alamasa da gösterdikleri ilgiden dolayı tüm yarışmacılarımıza, katılımcılarımıza, sponsorluk çalışma grubumuza, teknik ekibimize, içerik çalışma grubumuza, organizasyon komitemize, bizi kırmayan bütün konuşmacılarımıza ve tabi ki hepimize, tekrar teşekkür ediyoruz. On üçüncü yılımızda yine birlikte olmak dileğiyle...

12. Geleneksel Programlama Yarışması Dereceleri:

  1. Sherro

    • Emre Varol (Bilkent Üniversitesi)
    • Mahmut Sami Tas (Boğaziçi Üniversitesi)
  2. HotCoders

    • Cihat İmamoğlu(Boğaziçi Üniversitesi)
    • Ahmet Rıdvan Duran (Bilkent Üniversitesi)
    • Şükret Hasdemir (Bilkent Üniversitesi)
  3. TLE(Time Limit Exceeded)

    • Orçun Şimşek (Bilkent Üniversitesi)
    • Tunay Gür (Bilkent Üniversitesi)
    • Murathan Ak (Bilkent Üniversitesi)